Nem pörög a magyar ipar, 7,3 százalékkal maradt el a termelés az egy évvel korábbitól

2023. november 7. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptemberben az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent, derül ki a KSH gyorstájékoztatójából. Az első becslés szerint a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás augusztushoz mérten 1,2 százalékkal nőtt.

A tájékoztató szerint a leginkább a járműgyártás és a villamos berendezés gyártása bővült, de a feldolgozóipari alágak, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.

Az év első kilenc hónapjában az ipari termelés 4,9 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. Az ipari termelés szeptemberi részletes adatait november 13-án közli majd második becslése alapján a KSH.

Augusztusban 6 százalékkal maradt el a termelés az egy évvel korábbitól, erről itt írtunk.

A GFM szerint az elektromos autógyártás a húzóerő

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár az MTI-ben kiadott közleményében azt írta, hogy továbbra is szárnyal a legnagyobb súllyal rendelkező járműgyártás és a villamos berendezések gyártása, szerinte ez jól mutatja, hogy az autóipar, az elektromos járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó ökoszisztéma egyre inkább az export- és beruházásalapú magyar gazdaság húzóerejévé válik.

Az államtitkár azt írta, hogy a háború és a káros szankciók az egész unióban éreztetik hatásukat. A legfrissebb nemzetközi adatok szerint éves alapon Észtországban 11,9 százalékos, Írországban 27,3 százalékos, Szlovéniában 12,3 százalékos, míg az Európai Unió egészében 4,4 százalékosos mérséklődés volt látható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!