Nagy Márton: Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a kínai üzleti befektetések első számú célpontja Közép-Európában

2023. november 6. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország elutasítja a blokkosodást támogató politikákat, az ország a békére, az együttműködésre és az összekapcsolódásra törekszik, a nyugat és kelet között – ezt is mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a hatodik Kínai Nemzetközi Import Expo keretében tartott beszédében, Sanghajban.

Az MTI híre szerint a miniszter kiemelte: „büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a kínai üzleti befektetések első számú célpontja Közép-Európában. A keleti nyitás sikerét pedig az mutatja, hogy 2023-ban a külföldi tőkebefektetés (FDI) már több mint egyharmada (34 százaléka) érkezik hazánkba keleti országokból, miközben ez 2010-ben 10 százalék alatt volt”. Magyarország most építi ki a teljes elektromos autógyártáshoz kapcsolódó ökoszisztémát, amelyben a keleti és nyugati cégek közösen állítanak elő elektromos motorokat, akkumulátorokat, napelemeket, elektromostöltőket és teljes autókat is – mondta még.

Nagy Márton úgy véli, hogy a jelenlegi 100 milliárd eurós teljes FDI állomány, azaz a külföldi tőkebefektetés 2030-ra akár megduplázódhat. Az erős FDI beáramlásnak három fontos előnye van, ezek egyike, hogy makroszinten jelentősen emelkednek a beruházások, a termelés és az ország külkereskedelme. Nagy szerint 2030-ra az export GDP arányos mértéke elérheti a 100 százalékot miközben az ország exportkomplexitása továbbra is a világ élvonalába tartozhat, mindez segít abban, hogy az uniós fejlettség 90 százalékát elérhetjük az évtized végére.

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány célja, hogy egyre több Tier1-es, azaz legmagasabb szintű magyar beszállító legyen a Magyarországon működő gyárak ellátási láncaiban. Előnyként említette azt is, hogy a nagyobb kereskedelmi aktivitás lökést adhat a logisztikai ágazatnak. A logisztikai szektor jelenleg a GDP 5 százalékát adja, amit 10 százalékra kell növelni az évtized végére. Fontos, hogy a Magyarországon előállított árukat, magyar fuvarozók szállítsák el.

Nagy Márton szerint a külföldi tőkebefektetés „töretlen bevonzásának, az erre alapuló sikeres gazdaságpolitikának ugyanakkor három előfeltétele van”. Tovább kell fejleszteni az infrastruktúrát, elegendő és olcsó energiát, emellett megfelelő létszámú és képzettségű munkaerőt kell biztosítani.

A miniszter szerint az Egy övezet egy út kezdeményezés (BRI) jelenleg a világpolitika legátfogóbb projektje. Nagy Márton kiemelte, hogy bár vannak közös kiemelt beruházások, mint a Budapest-Belgrád vasútvonal, ennek ellenére a BRI-hoz tartozó infrastrukturális fejlesztések terén a magyar részvétel más országokkal összehasonlítva alacsony.

Nagy Márton tárgyalást folytatott az ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), azaz a világ legnagyobb bankjának vezetőivel. A megbeszélésen ismételten hangsúlyozta, hogy Magyarország nem csak a nyugati és keleti tőke és csúcstechnológia gazdasági találkozási pontjává, hanem emellett regionális pénzügyi központtá is kíván válni. A kormány – tekintettel arra, hogy az ICBC már ma is jelentős üzleti tevékenységet folytat Magyarországon – elkötelezett abban, hogy az ICBC fióktelepet nyisson Magyarországon.

Nem ez lenne az első kínai órisbank, amelyik fióktelepet nyit Magyaroszágon: áprilisban érkezett meg ide a világ második legnagyobb bankjának számító CCB, azaz a China Construction Bank.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!