Bod Péter Ákos: Ez az infláció már magyar sajátosság

2023. október 31. – 05:04

Bod Péter Ákos: Ez az infláció már magyar sajátosság
Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Idén már nem tud senki sem letaszítani minket az inflációs első helyről” – mondta Bod Péter Ákos hétfőn a Szegedi Tudományegyetemen. Az 1991 és 1994 között jegybankelnökként tevékenykedő közgazdász Magyarország pénzügyi és gazdasági kilátásairól tartott előadást Szegeden, első témája az országot és a világot sújtó infláció volt. Szerinte idén ez még nem fog jelentősen csökkenni, és

mivel a magyar helyzet más, mint a többi európai országé, magyar sajátosságról beszélünk.

A magyar inflációs mutatók is egyszerinek néznek ki, de a Magyar Tudományos Akadémia doktora szerint vannak kételyek azzal kapcsolatban, hogy mérséklődni fognak-e a számok. Részletezte, hogy kétségekre a maginfláció ad okot, mivel jelen pillanatban ez is 15,2 százalékon áll, ami szintén kiemelkedően magas. Ez azért vetíthet előre borús képet az ország szempontjából, mert a maginflációban nem szerepelnek olyan árucikkek, amelyeknek gyorsan tud változni az ára – például élelmiszerek –, így ez a „letisztított” mutató jobban ábrázolja egy ország gazdasági tendenciáit.

A közgazdász szerint a sajtóban használt megfogalmazások sokszor nem egyértelműek.

Nem állt meg ugyanis a pénzromlás, csak az árnövekedés üteme lassult.

Azt, hogy mikor áll meg a drágulás, mikor kezdenek majd tényleg csökkenni az árak, sajnos nem lehet megjósolni.

„Hogy mekkora infláció van Magyarországon, az egy szociális kérdés” – mondta arra utalva, hogy az úgynevezett fogyasztói kosárban a legjelentősebb tétel az élelmiszer, erre költik a legtöbb pénzt az állampolgárok. Ezáltal, ha valaki alacsonyabb életszínvonalon él, akkor jobban megérezte az élelmiszerek drágulását, mint a tehetősebbek.

Szerinte az is jelentősen megdobja az inflációt, hogy az állam nagy pénzszórásba kezdett a 2022-es választások előtt, ezeket a pénzeket most fizetik vissza az emberek.

„A pénz kiszórása népszerű rövid távon, a költségek visszavágása nem népszerű”

– utalt ezzel arra, hogy a költségvetési egyenleget, vagyis a bevételek és kiadások összhangját takarékosabb hozzáállással lehetne szebbre faragni, de a kormány nem ehhez nyúlt a válság kezdetekor.

Az exjegybankelnök az állami szerepvállalásról is beszélt. A maginfláció mutatja egy szervezet, ez esetben az állam állapotát is, mondta, és ábrával is szemléltette, hogy az állami költségvetési egyenleg évek óta brutális fegyelmezetlenséget tükröz, és emiatt minden kormányzatot el lehet marasztalni.

Szerinte törékeny helyzetben vagyunk, mert nagy a kitettségünk olyan tényezőknek, amikre nincsen ráhatásunk. Ebből kifolyólag „megeshet, hogy kilő a dolog, de az is lehet, hogy megy tovább ugyanígy. Az is lehet, hogy nem megy tovább” – elmélkedett a közgazdász.

Most egy helyreállítási folyamat zajlik a nagy sokk után, ugyanakkor fennáll a recesszióban ragadás veszélye is.

Az esemény végén szó esett többek között az akkumulátorgyártás és a kínai cégek idetelepüléséről is, amire Bod azt mondta: szerinte nem kellene olyat csinálnia az államnak, amihez nem ért. Úgy látja, most az a cél, hogy ebben az iparágban kiemelkedők legyünk, de ha ő egy kínai befektető lenne, megkérdezné például, honnan lesz ennyi áram a gyárakhoz. Bod szerint „ez az egész már megbukott, de még nincs bevallva. Lesz munkája a fiataloknak, mert ezt valakinek meg kell oldania.”

Felmerült a kérdés, hogy miben látja a szakember a megoldást arra, hogy egyre kevesebb gyerek születik, és folyamatosan tolódik ki az aktív munkavállalói korhatár. Bod erre is borús választ adott: szerinte erre jelen pillanatban nem nagyon van megoldás. Úgy látja, a születésszám javulása sem lenne arra garancia, hogy ez a tendencia megforduljon, mivel az ország népességmegtartó képessége nagyon gyenge.

„Itthon marad-e a gyerek? Kijárja-e az egyetemet? Ha kijárja, akkor itt fog-e adózni?” – sorolta a kérdéseket. Reális esélyt a javulásra abban lát, ha nem operátorokat hoznak be külföldről, hanem mérnököket. A magasabb hozzáadott érték lehetne a mérleg nyelve, olyan emberek, „akik értéket hoznak, alkotnak” – mondta Bod Péter Ákos.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!