Nagy Elek: Mészáros Lőrinc gazdagodása hosszú távon a nemzet érdekeit szolgálja

2023. október 30. – 11:10

Nagy Elek: Mészáros Lőrinc gazdagodása hosszú távon a nemzet érdekeit szolgálja
Nagy Elek beszédet mond a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott rendezvényen 2023. február 20-án – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Elek erdélyi származású milliárdos üzletember az Indexnek adott interjújában többek között arról beszélt, hogy Magyarország jól felfogott érdeke, hogy legyenek Mészáros Lőrincek és Szíjj Lászlók, vagyis legyen egy stabil hazai tőkés osztály, mert a külföldi tőke bármikor áttelepülhet egy másik országba. A Magyarországot éppen lehagyó Románia például nem így gondolkodik, de az üzletember szerint ebben a versenyben inkább nekünk áll a zászló, mert nálunk „a gazdaság szerkezete, illetve a stratégiai ágazatok tulajdoni szerkezete egyre egészségesebbnek mondható.”

Hogy ez a nemzeti tőkés osztály egyébként állami megbízásokon és állami közbeszerzéseken keresztül szerezte a vagyonát, azt elintézi annyival, hogy lehet kritizálni ezt a helyzetet, de inkább 30 éves távlatban érdemes vizsgálni a kérdést.

„Harminc év múlva már többnyire az utódaink kezében lesz a jövő, köztük akár az említett urak leszármazottjaival. Ha addigra megalapozódik egy olyan komoly vagyon, ami itt van, és itt is marad az országban, mert az adott családoknak és a hozzájuk kapcsolódó cégcsoportoknak itt vannak a gyökerei, az hosszú távon a nemzet érdekeit szolgálja.”

Nagy Elek a 76,2 milliárdos becsült vagyonával egyébként a 22. leggazdagabb magyarnak számít, az ő érdekeltségébe tartozik a BÁV és a Főtaxi is. Építőipari vállalata, a Vegyépszer az első Orbán-kormány nagy autópálya-beruházásainak egyik legsikeresebb szereplője volt, tehát lehet némi rálátása, hogyan is épül az emlegetett nemzeti tőkésosztály.

Orbán Viktor politikájáról azt mondta, hogy a miniszterelnök víziója „komoly kockázatot jelent a nyugati gazdasági érdekekre”, mert a bankadó ötletét más EU-s országok is átvehetik, ami már komoly veszélyforrás lenne. Nagy Elek szerint Orbán „nagyon komoly érdekköröket sért”, amikor „Magyarországért »kiénekel« a kórusból, hogy elérje célját.”

Szóba került a Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) való viszonya is, mivel Nagy Elek egyben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Erről azt mondta, hogy nem tudnak közös nevezőre jutni a Parragh László vezette országos kamarával, aminek az is az oka, hogy „az MKIK-ra sokkal inkább az autoriter irányítás a jellemző.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!