Gigantikus felvásárlás borzolja a kedélyeket az olajiparban

2023. október 11. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai ExxonMobil, a világ egyik legnagyobb olajcége (forgalomba csak a szaúdi és a kínai állami olajvállalatok nagyobbak nála) bejelentette, hogy felvásárolja egyik kisebb konkurensét, a Pioneer Natural Resourcest. Az üzlet értéke 59,5 milliárd dollár, de készpénz nem cserél gazdát, a Pioneer részvényesei Exxon-részvényeket fognak kapni. Ez az olajipar elmúlt 25 évének egyik legnagyobb üzlete, ennél nagyobb csak a Shell 2015-ös felvásárlása volt, amikor 70 milliárdért vette meg a brit BG Groupot.

Csak hogy érezzük a nagyságrendeket: a cég vételára a magyar GDP-nek, vagyis a teljes magyar gazdaság éves teljesítményének egyharmada; vagy más összehasonlításban, a Mol jelenlegi tőzsdei értékének nagyjából tízszerese. Érdekesség, hogy bevételben amúgy a Mollal egy ligában játszott a Pioneer az utóbbi években, ezzel nagyjából a 15. legnagyobb amerikai olajvállalatnak számított.

A Pioneer elsősorban a palaolaj- és palagáz-bizniszben nyomul, a nagy texasi palagázmező, a Perm-medence kitermelésének egyik legnagyobb játékosa. Mármint volt, de a felvásárlással az ExxonMobil örökli meg ezt a pozíciót, ami a szakértők szerint az egész üzlet fő célja volt.

Az üzletre a tőzsde úgy reagált, hogy az Exxon részvényárfolyama enyhén lefelé, a Pioneeré felfelé mozdult – vagyis a befektetők úgy ítélték elsőre, hogy a felvásárolt cég járt jobban az üzlettel. Amire természetesen előbb a hatóságoknak is áldásukat kell adniuk, és ha minden jól megy, 2024 első felében zárhatják le az összeolvadást a cégek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!