GKI: Rosszabbodó pénzügyi helyzetre készülnek a magyarok

2023. szeptember 25. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az ősz beköszöntével behúzták a féket bizakodásban a magyarok, derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb felméréséből. Az EU támogatásával készített konjunktúraindex, azaz a gazdaságba vetett bizalmat mérő szám csökkent augusztushoz képest 2 ponttal.

Az üzleti bizalmi index összességében két hónapig emelkedett, aztán szeptemberben megállt, sőt, csökkent. A Hvg.hu azt írja a GKI közleményéről, hogy az első őszi hónapban az iparban és az építőipar romlottak az ágazati kilátások, míg a kereskedelem és a szolgáltatások terén nem változtak érdemben.

A lakosság hangulata nyáron javulást mutatott, na, ez is leállt: a fogyasztói bizalmi index szeptemberben 3 pontot csökkent, és a fogyasztói bizalmi indexet alkotó négy részmutató közül mindegyik romlott. A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az elmúlt 12 hónapra vonatkozóan az előző hónaphoz képest romlónak értékelte, és hasonlóra számít a következő 12 hónapban is. A lakosság nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető pénzének megítélése is romlott kissé a következő 12 hónapra vonatkozóan.

A vállalkozások főként az építőiparban borúlátóbbak, a kereskedelemben és a szolgáltató szférában a derűlátók vannak többen. a többséget. Az iparban ez a két arány megegyezik. A lakosság kevésbé fél a munkanélküliségtől, mint augusztusban. A közlemény szerint szeptemberben az üzleti szféra áremelési tervei enyhén erősödtek, és míg a lakossági várakozásai enyhén romlottak, addig az üzleti szféráé markánsan javult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!