320 milliós gigabírságot osztott ki és feljelentést tett az MNB egy cég ellen, ami „világsikerre esélyes startupokba” kínált befektetési lehetőséget

2023. szeptember 21. – 17:05

Másolás

Vágólapra másolva

320 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank a Safis Evo Inc.-re, mert engedély nélkül működtek befektetési alapkezelőként. Ezen kívül egy magánszemélyt 32 millió forintra büntettek, amiért közreműködött az előző szabálytalanságban. A jegybank a bírság mellett azonnali tiltásról döntött, és feljelentést is tesz.

A Guttmann Tamás vezette Safis honlapja a cikk írásakor elérhetetlen, de webarchiválóból lehívható. Itt az látszik, hogy a cég azzal csábította – engedély nélkül – a befektetőket, hogy „világsikerre esélyes ötletekből és találmányokból épít világsikerre esélyes startup vállalatokat”, ezekbe a vállalatokba kínált befektetési lehetőséget tulajdonrész vásárlása formájában. Ilyen, világsikerre esélyes cégként reklámozott például egy „állítható keménységű ülő- és fekvőbútorokban” utazó céget. De olyan vállalkozásban is értékesítettek tulajdonrészt, amely „bikarbonát lágy kapszula” készítésével foglalkozik, a Safis honlapja szerint ez „belépő a gyógyszeripar, sporttáplálkozás és a teljesítménynövelés, a szépségipar és azon belül is az öregedéslassítók világába”.

Az Opten szerint a Safis korábban kft. volt, majd átalakult részvénytársasággá, de a EVO Zrt. már felszámolás alatt van. A vezérigazgató Guttmann szintén a céginformációs rendszerből lehívható adatok szerint még egy rakás másik céget is vezet.

Az MNB már 2018-ban azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság de facto elődje, a Safis-EVO Zrt. az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatásokat nyújtson, és már akkor 27 millió forintra bírságolták őket. Akkor jogosulatlan pénzügyi tevékenység, csalás, tiltott piacbefolyásolás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával tettek feljelentést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!