Új Duna-hidat tervez a Gubacsi híd helyére a kormány

2023. szeptember 20. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Öt, összesen bruttó 107 milliárd forintnyi vasútfejlesztési beruházást akar megvalósítani a kormány, ehhez 48 milliárd forintnak megfelelő összeget várnak az Európai Uniótól, a fennmaradó 59 milliárdot pedig a hazai költségvetésből tennék hozzá, írja a Hvg.hu. A Magyar Közlönyben megjelent tervek szerint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz nevű uniós pénzügyi alapból finanszíroznák a beruházások egy részét.

A tervek szerint a jelenlegi Gubacsi híd helyett újat építenének a Soroksári-Duna-ág fölött, és kétvágányú vágányhálózattá építenék ki a híd és a Corvin úti csomópont közötti vasúti pályát. Így „lehetővé válik nagyobb tömegű katonai rakományok vasúton való eljuttatása a Csepeli Szabadkikötőbe” – olvasható a mellékletben.

A tervezet szerint polgári és katonai kettős hasznosíthatóságú hidak épülnének, ezeket potenciálisan a NATO is használni kívánja.

Az új Duna-hídon kívül még a szolnoki, a tatai és kelet-magyarországi állomások fejlesztésére kérnek pénzt.

A kormány felszólította Lázár János építési és közlekedési minisztert, hogy szeptember 21-ig, csütörtökig nyújtsa be ezeket a javaslatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!