A lengyel médiapiacon terjeszkedik a 24.hu tulajdonosa, Varga Zoltán

2023. szeptember 4. – 18:32

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Zoltán, a magyar Central Médiacsoport Zrt. tulajdonosa kisebbségi részesedést szerzett egy vezető lengyel médiacsoportban – írja a Bloomberg.

A Varga tulajdonában álló Central International Kft., a Central Csoport leányvállalata 13,43 százalékos részesedést vásárolt a Gremi Media-csoportban az amszterdami székhelyű Pluralis BV-től. A részesedés több mint 20 százalékos szavazati joggal jár.

A Pluralis, amely demokráciapárti alapok támogatásával médiavállalatokba fektet be, továbbra is a csoport legnagyobb részvényese marad. A Pluralis mögött egyébként több európai médiavállalat és demokráciát támogató alapítványok állnak, köztük a Soros Economic Development Fund, ami a Soros György-féle Nyitott Társadalom Alapítványok egyik kiterjesztése.

A befektetés részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a Bloomberg korábbi tranzakciók alapján végzett számításai szerint 8 millió euró (kb. 3 milliárd forint) körül lehet.

A Gremi Media S.A. a Rzeczpospolita üzleti napilap, a Parkiet havilap, valamint számos hír- és sportoldal kiadója. A Rzeczpospolita arról híres, hogy képes volt megőrizni a független státuszát a polarizált lengyel közéletben – írja a Bloomberg. Ugyanakkor az újság az állami tulajdonú vállalatoktól származó hirdetési bevételek csökkenésével küzd, mivel a kormányzó Jog és Igazságosság párt igyekszik megszorítani a független média feletti hatalmát.

„Küldetésünk az álhírek elleni küzdelem, és örömmel vetjük be magyar tudásunkat a lengyel piacon. Aktív részvényesek leszünk a Gremiben, hogy a szükséges pénzügyi támogatást és szakértelmet biztosítsuk” – mondta a 24.hu-t is birtokló Varga, aki Magyarország harminchatodik leggazdagabb embere.

A Central Médiacsoport terjeszkedésének időzítése azért is érdekes, mert októberben a kormányon lévő Jog és Igazságosság párt parlamenti választásoknak néz elébe, ezzel pedig a lengyel médiapiac helyzete is változhat a jövőben – jegyzi meg a Bloomberg. A párt a közvélemény-kutatások szerint vezet, de nem biztos, hogy többséget szerez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!