Olcsó német sertéshús jelent meg a Lidlben, a magyar beszállítók nem örülnek

2023. szeptember 3. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborodtak a magyar termelők és forgalmazók, miután olcsó német hústermékek jelentek meg a Lidl polcain. A termelők az árak beszakadásától tartanak, és egy korábbi ígéretet kérnek számon a cégen, a Lidl szerint a jelenlegi helyzetben nem tehetnek mást – írja a Portfolio.

Augusztus végén a vg.hu írta meg, hogy a Lidl „hadat üzent a magyar beszállítóknak”, és olcsó német húsokkal árasztotta el a magyar piacot. A lapnak nyilatkozó termelők szerint az üzletlánc ezzel megszegte a korábbi ígéretét, miszerint csak magyar beszállítók hústermékeit fogja forgalmazni. A Lidl szerint viszont ennél összetettebb a helyzet.

Az üzletlánc a Portfolio kérdésére azt írta, „a diszkontlánc 2021. novemberi vállalása óta jelentős mértékben megváltozott a gazdasági helyzet. A háború kitörése, az infláció, valamint az energetikai árak drasztikus növekedése mind hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére”.

A Lidl hangsúlyozta azt is, hogy a friss szárnyasok, a friss sertés és a friss marhahúsok döntő többsége továbbra is magyar partnereiktől érkezik.

A lap által megkérdezett szakértő szerint az olcsóság a méretgazdaságosságból fakad: a német sertésvágóhidak sokkal nagyobbak, mint a magyarok, van olyan szereplő, amely egymaga nagyobb, mint az összes hazai vágóhíd együtt.

Bár a magyar beszállítóktól 8-11 napos szállításkori szavatossági időt várnak el, az importnál nem feltétlenül ennyire szigorúak a láncok, a Lidl azonban a Portfoliónak küldött válaszában azt írta, „mind a magyar, mind a német termékek eltarthatósági időintervalluma azonos az áruházakba történő érkezés pillanatában”. A szakértő szerint a német és magyar hús minőségében egyébként nem lehetnek túl nagy eltérések.

A magyar beszállítók jogosan aggódhatnak. Az élő sertés kilogrammja jelenleg 750 forint körül van, és ebben nincs benne, hogy az állatot le kell vágni, a húst fel kell dolgozni, be kell csomagolni és el kell szállítani. Ha a piacvezető áruházlánc polcain hónapokig maradnak az olcsóbb importtermékek, lépéskényszerbe kerülhet a többi üzletlánc is, hogy a drágább, hazai termék helyett az olcsóbb, külföldit válassza. Ugyanakkor a kiskereskedelmi lánc lépése is racionális, ráadásul a Lidl 2021-ben sem tett ígéretet arra, hogy örökre kizárólag magyar húsbeszállítókkal fog együttműködni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!