Döntött az MNB: marad az uniós rekord 13 százalékos alapkamat

2023. augusztus 29. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Nem változtat az alapkamat 13 százalékos mértékén a Magyar Nemzeti Bank. A döntést a szervezet Monetáris Tanácsa hozta meg keddi ülésén, ezzel már majdnem egy éve tartjuk az EU-ban rekordnak számító szintet. Elemzők szerint csökkentés először októberben várható, ha addig összezárják az alapkamatot és az irányadó kamatot. A kamatfolyosót tovább szűkítették, ennek felső széle szerdától 17,5 százalékról 16,5 százalékra csökken.

Az MNB 2021-ig nagyon alacsonyan tartotta a magyarországi alapkamatot, mert ezzel tudták legjobban pörgetni a gazdaságot. Akkor azonban sok-sok év után hirtelen beindult az infláció, ami miatt emelésekbe kezdtek. 2022-ben, a háború kitörése után a forint euróval szembeni árfolyama annyira elromlott, hogy ezt is az MNB-nek kellett kamatemeléssel orvosolnia. Így jutottunk el tavaly őszre a 13 százalékos alapkamathoz és a 18 százalékos irányadó kamathoz.

A helyzet javulásával a jegybank idén májusban kezdett kamatcsökkentésbe, azóta havonta egy százalékot vágtak az irányadó kamaton. Ha ez a trend folytatódik, akkor szeptember végén csökkenhet az irányadó kamat az alapkamat szintjére, onnantól lesz lehetősége a jegybanknak a kettőt együtt mozgatni.

A Portfoliónak nyilatkozó szakértők szerint még nem egyértelmű, hogy a jegybank októbertől mit lép: ha pozitívan látják a jövőt, akkor simán lehet, hogy havonta egy százalékkal csökkentik majd az alapkamatot (ami akkor már valószínűleg ugyanaz lesz, mint az irányadó). Ezt támasztja alá, hogy addigra már relatív jó lesz az inflációs adat, ami decemberre egy számjegyűre olvadhat.

Nem segít viszont, hogy még mindig nincs megegyezés a felfüggesztett uniós pénzek kifizetéséről. Ha ez így marad, vagy ismét növekedni fog az energia ára, akkor megint romolhat a forint nagy devizákkal szembeni árfolyama. Ez pedig vezethet ahhoz, hogy az MNB nem nagyon tud majd csökkenteni a 13 százalékos kamatszinten.

A magyar gazdaság helyzetéről, az MNB döntéseiről és a következő időszak kilátásairól nemrég Brückner Gergő kollégánk beszélgetett Simor András volt jegybankelnökkel a Téma Podcastban (amire nagyon megéri feliratkozni). A beszélgetést itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!