Amerikában kért csődvédelmet a kínai ingatlanóriás

2023. augusztus 18. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az Evergrande ingatlanóriás csődvédelmet kért az Egyesült Államokban a kínai ingatlanválság elmélyülése nyomán, írja a BBC. A csődvédelmi eljárás arra ad lehetőséget, hogy az USA közbelépjen, ha egy, az országában működő, de másik országot is érintő pénzintézet jut el a fizetésképtelenségig. Az Evergrande így meg tudja majd védeni az Egyesült Államokban tárolt vagyonát, miközben hitelezőkkel tárgyal.

Az ingatlanóriás 2021-ben magas hiteleket vett fel, de még ezekből sem tudta rendezni adósságait. Ennek jelentős hatása volt a pénzügyi piacokon.

A cégcsoport ingatlanegységének több mint 1300 projektje van több mint 280 kínai városban, legalább is ezt írják a weboldalukon. Egyéb vállalkozásaik közé tartozik egy elektromos autógyártó és egy futballklub is.

Az Evergrande jelenleg azon dolgozik, hogy újratárgyalja a hitelezőkkel kötött megállapodásait. A becslések szerint több mint 300 milliárd dollár az adóssága, ezzel az ingatlanpiaci szereplők között rekorder. Részvényeivel tavaly óta felfüggesztették a kereskedést. A cég a múlt hónapban elárulta, hogy az elmúlt két évben összesen 581,9 milliárd jüant (80 milliárd dollárt) veszített.

A kínai ingatlanpiac legnagyobbjai közül többen nehezen találják a pénzt a fejlesztések befejezéséhez. „A probléma kulcsa a befejezetlen projektek lezárása, mert így legalább a finanszírozás egy része megmarad” – mondta Steven Cochrane, a Moody's Analytics közgazdasági kutatócég munkatársa.

Hozzátette, hogy sok lakást előre eladnak, de ha az építkezés leáll, a vevők már nem fizetik a hitelt, ami megterheli a fejlesztők pénzügyeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!