2001 óta nem volt olyan magas az alapkamat az USA-ban, mint most

2023. július 26. – 21:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal megemelte az irányadó dollárkamat-tartományt szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén – írta az MTI.

Az irányadó kamattartomány 5,25-5,50 százalék. Az alapkamat legutóbb 2001 január végétől április végéig állt ezen a szinten.

A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után az előző, júniusi kamatdöntő ülésen tartott először szünetet a monetáris szigorításban. Az alapkamatot 2020 március közepén vágta vissza egy teljes százalékponttal gazdaságösztönző céllal a 0,00-0,25 százalékos tartományba a Fed. Tavaly márciusban pedig az infláció visszaszorításának szándékával indította el monetáris szigorító szakaszt.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az indoklásban szilárdnak és ellenállónak nyilvánította az amerikai bankrendszert. Hangsúlyozta, hogy a döntés az infláció két százalékos célhoz közelítését szolgálja a maximális foglalkoztatottság biztosítása mellett.

A Fed véleménye szerint a gazdaság mérsékelt ütemben bővül, a munkahelyek száma az elmúlt hónapokban erőteljesen nőtt, a munkanélküliségi ráta alacsony maradt, miközben az infláció továbbra is magasnak számít.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a háztartások és a vállalkozások hitelfeltételeinek szigorodása az infláció mellett valószínűleg hatással lesz a gazdasági aktivitásra, a munkaerő-felvételre is. A hatások mértéke viszont továbbra is bizonytalan.

A bizottság egyúttal megerősítette, hogy készen áll a monetáris politika irányvonalának szükség szerinti kiigazítására, amennyiben olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a célok elérését.

Annak eldöntésére, hogy milyen mértékű további monetáris politikai szigorítás lehet megfelelő az infláció visszatérítéséhez idővel a 2 százalékos célhoz, a FOMC figyelembe fogja venni a kumulatív szigorítás, illetve annak késleltetése hatását a gazdasági teljesítményre, a pénzügyi folyamatokra és az inflációra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!