Közel 2900 milliárd forint volt a költségvetési hiány június végén, ez az éves hiánycél 85 százaléka

2023. július 10. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Június végéig az államháztartás központi alrendszere 2896,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezen belül a központi költségvetés 2908,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 90,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 78,1 milliárd forintos hiányt mutattak – közölte a Pénzügyminisztérium. Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, hogy a júniusi hiány az elmúlt nyolc év legalacsonyabb júniusi deficitje.

Júniusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 132,7 milliárd forint hiánnyal zárt, ami az elmúlt nyolc év legalacsonyabb június havi deficitje a Pénzügyminisztérium közlése szerint.

Az év első hat hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 969,2 milliárd forintot fordítottak a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos-energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára, a lakástámogatásokra fordított kiadások összege június végéig 330,7 milliárd forint volt, amely az előző év azonos időszakához viszonyítva 60,2 milliárd forinttal teljesült magasabban, írták.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is, nyugellátásokra 2998,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1119,4 milliárd forintot fordítottak június végéig. A napokban elfogadott 2024-es költségvetésben a kormány még tovább, a GDP 2,9 százalékára csökkenti a hiány mértékét, míg az államadósságot a GDP 66,7 százalékára mérsékeli – közölte a PM.

Május végén 2763 milliárdnál járt a költségvetési hiány, ami az éves cél 81 százaléka volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!