A sima lakossági betéteket is megfogta a kamatstop

2023. július 3. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Bevezetése óta először a sima lakossági betétekre is hat a szeptember végéig meghosszabbított kamatstop, írja a Bank360.hu. Az összefoglaló szerint a bankok már nem adhatnak 10,5-11 százalékos kamatot a nagy összegű betétekre, pedig ezeknél éppen ekkorák a mindenki számára elérhető ajánlatok. A jogszabály szerint a magánszemélyek 20 millió forintosnál nagyobb bankbetétjeire nem lehet a három hónapos diszkontkincstárjegyek (dkj) átlagos aukciós hozamánál magasabb kamatot fizetni. Az intézkedés a látra szóló és a legfeljebb egyéves lejáratú lakossági betétekre vonatkozik, hosszabb futamidejű betétre és kisebb összegre elvileg fizethet nagyobb kamatot a bank.

A lap szerint a szeptember végéig meghosszabbított kamatsapkát azért vezette be a kormány, hogy megakadályozza az intézményi befektetők pénzének és a privátbanki ügyfelek megtakarításainak jegybanki betétben történő elhelyezését. A bankok ugyanis a nagyobb – jellemzően több tíz- vagy inkább százmilliós – vagyonú magánügyfelek esetében felajánlották, hogy a betétjeiket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egynapos betéti tenderén elérhető kamaton kötik le. Ez tavaly ősszel még 18 százalékos volt, azóta két lépésben 16 százalékosra csökkent.

Ehhez a kamathoz az átlagos lakossági ügyfelek nem fértek hozzá, csak a kiemelt ügyfélkör. Vannak azonban bankok, amelyek számukra is előálltak két számjegyű kamatot kínáló lekötött betéti ajánlatokkal. Ezek közé tartozik a Magyar Cetelem Bank, a Gránit Bank, a Magnet Bank és az Oberbank is. A legutolsó, múlt heti dkj-aukción 10,14 százalékos átlaghozam alakult ki, emiatt ezeknek a hitelintézeteknek változtatniuk kell az ajánlataikon, vagyis az ezt meghaladó betéti kamatoknál 20 millió forintban kell maximálniuk a leköthető betéti összeget

A Bank360 szerint a lakossági ügyfelek nagy része messze a diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama alatti kamatot kap a bankjától a lekötött betétjeire, miközben a teljes lakossági betétállomány 80 százalékát kitevő látra szóló betétek átlagos kamatszintje mindössze 0,6 százalék volt áprilisban. A kamatsapka a nagyobb betétösszegű lakossági ügyfelek mellett elsősorban az intézményei befektetőket célozta – olvasható az elemzésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!