Hajszálnyit emelkedett az eladó lakások iránti kereslet, de közben nagyot zuhantak a lakáshitelek

2023. július 3. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért a lakáspiaci kereslet zuhanórepülése júniusban az Ingatlan.com elemzése szerint, miközben a lakáspiacot továbbra is a visszafogottság jellemzi, érezhető valamennyi érdeklődés is az eladó lakások iránt. Az elemzés szerint tovább nőtt az eladó lakások és házak kínálata, a bővülés éves szinten 33 százalékos, több mint 146 ezer eladó ingatlanból válogathatnak a vevők.

A kereslet tavaly júniushoz képest 3 százalékkal élénkült, de az eladó lakásokra és házakra 2021 júniusában érkezett érdeklődésekhez képest 38 százalékos elmaradást mutat. A kereslet élénkülése a balatoni régióban, a fővárosban és Hajdú-Bihar vármegyében volt jelentősebb mértékű, olvasható az elemzésben.

„Jó hír lehet az eladóknak, hogy a kereslet már nincs akkora zuhanórepülésben, mint azt az év elején tapasztaltuk. Az adatokból az olvasható ki, hogy a lakáspiac keresleti oldala a korábbinál jóval alacsonyabb fordulatszámon stabilizálódott. Úgy tűnik, hogy elértük a piaci forgalom mélypontját, amit a vevők akkor is teljesítenek, ha a lakáshitelek kamatai az egekben járnak.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kereslet élénkülése a balatoni régióban és a fővárosban is érezhető volt. Somogy és Veszprém vármegyékben 4-5 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, Budapesten pedig majdnem 10 százalékos volt a bővülés tavaly júniushoz képest. A legnagyobb keresletélénkülés Hajdú-Bihar vármegyében történt, ahol az eladó lakások és házak iránt 23 százalékkal több érdeklődést mért az ingatlanportál.

Közben a Portfolio az MNB friss adatai alapján azt írja, hogy nagyot zuhantak a lakáshitelek, májusban 68%-kal kevesebb hitelt vett fel a lakosság, mint tavaly ugyanekkor. A személyi kölcsönöknél 14%-os a visszaesés, miközben a forintos betétszerződések összege nagyobbat emelkedett éves összevetésben a lakosság mellett a vállalatoknál is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!