Újabb rekordot döntött az Apple, a történelem első 3 billió dolláros cége lett

2023. július 2. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteki New York-i tőzsdezáráskor az Apple részvényárfolyama 193,97 dolláron állt meg, és ezzel a cég történelmet írt: az első olyan tőzsdei vállalat lett, aminek az értéke meghaladja a 3 billió (3000 milliárd) dollárt. Ez forintban, aktuális árfolyamon kicsit több, mint ezer billió, ami elsőre eléggé felfoghatatlan összeg, szóval adunk némi támaszkodót az értelmezéséhez:

  • Az éves magyar GDP nagyjából 17-szerese
  • Mészáros Lőrinc vagyonának több mint 1500-szorosa
  • Szoboszlai Dominik liverpooli átigazolási rekordárának pedig közel a 40 ezerszerese

Tőzsdei elemzők szerint az árfolyam felfutásának hátterében a techszektorral kapcsolatos általános derűlátó hangulat, az iPhone-eladások erősödése, és a Vison Pro VR-szemüveg bejelentése áll.

Az Apple nem csak a 3 billiós álomhatár áttörésében az első, annak idején az 1 billiót és a 2 billiót is elsőként érte el 2018-ban, illetve 2020-ban.

Jelenleg összesen hat cég van a világon 1 billió dolláros tőzsdei érték felett. Az Apple után a második a Microsoft 2,5 billiós értékkel (ezt mostanában főleg a felhőszolgáltatási üzletág fújja fel), aztán a szaúdi olajvállalat, a Saudi Aramco következik 2 billióval, majd a Google anyavállalata, az Alphabet (1,5 billió), az Amazon (1,3 billió), és végül a billiósok klubjába május végén belépett csipgyártó, az Nvidia, amit a mesterséges intelligencia körüli felhajtás vett a szárnyaira.

2021-ben egyébként rövid időre a Facebook-anyacég Meta, illetve a Tesla is elérte rövid időre a billió dolláros értéket, de azóta mindkettőnek visszaesett az árfolyama, most 730, illetve 820 milliárd dollárra teszi őket a tőzsde. A legnagyobb magyar tőzsdei cégek, az OTP és a MOL értéke jelenleg 10, illetve 7 milliárd dollár körül mozog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!