Hatalmas, 2000 milliárd körüli vesztesége lehet idén a jegybanknak

2023. június 15. – 07:39

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1961 milliárd forint és 2386 milliárd forint közé várja idei veszteségét, ami a GDP 2,5-3 százaléka. Ez megközelíti a központi költségvetés jövő évre tervezett teljes hiányát – írja a Hvg.hu.

Az idénre várható veszteség miatt az MNB saját tőkéje negatívba fordul, így a jegybanktörvény értelmében a költségvetésnek vissza kell majd tőkésítenie a jegybankot. A Hvg.hu az MNB munkatársainak, Kuti Zsoltnak és Koroknai Péternek a tanulmányára hivatkozva az írja, hogy

a 2023-as veszteség 1961–2386 milliárd forint között várható, ami újabb történelmi rekordot jelent. Tavaly például csak 402 milliárd mínuszt termelt az MNB.

A jegybank vesztesége várhatóan a GDP 2,5-3 százalékát teszi majd ki, mivel annak idei mértéke év végére 77 630 milliárd forint lehet. Összehasonlításként a lap az összeget a paksi bővítéshez hasonlította: a 12 milliárd eurós, azaz közel 4500 milliárdos beruházás felét fedezné a jegybank idei várható vesztesége.

A jövő évi költségvetés tervezete egyébként 2500 milliárdos hiánnyal számol. A kormány vélhetően nem véletlenül módosította a jegybanktörvényt tavaly év végén: az esetleges térítési kötelezettségeket a költségvetésnek nem egyben, hanem öt évre elosztva kell teljesítenie. Ha egyben kellene visszapótolni a veszteséget, akkor a 2024-es költségvetésnek nullszaldósnak kellene lennie, erre viszont aligha volt példa.

A jegybank veszteségét egyébként a magas kamatszintek okozzák. Tavaly azért lett csak 402 milliárd az MNB vesztesége, mert az árfolyamváltozásokon, azaz a forint gyengülésén nagy nyereséget tudtak elkönyvelni. Az idei veszteség azonban a jegybank munkatársai szerint megéri: „A negatív jegybanki eredmény a stabilizáció ára, enélkül jóval nagyobb költségeket kellett volna elszenvedniük a hazai gazdasági szereplőknek” – írta Kuti és Koroknai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!