Az év végéig 100 millió köbméter gázt importálunk Azerbajdzsánból

2023. június 2. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

100 millió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra Azerbajdzsánból, amelyet az azeri fél még az év végéig leszállít – tudatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookján.

Az azeri gáz importjáról magyar részről az MVM CEEnergy, azeri részről a SOCAR állapodott meg. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy ezzel a fejleménnyel a magyar energiaellátás biztonsága tovább nőtt.

„A diverzifikáció lényege nem a földrajzi függőségek felcserélése, hanem minél több újabb forrás bevonása a biztonságos ellátás garantálása céljából” – mondta a külügyminiszter, aki szerint mostantól akár évente 2 milliárd köbméter földgáz is érkezhet hozzánk a Kaukázusból.

Magyarország évente 9-10 milliárd köbméter földgázt használ el, jelenleg ennek mintegy háromnegyed része Oroszország irányából érkezik csővezetéken. Az ország orosz függősége ezen a téren minden más uniós országénál nagyobb, érdemi változás Ukrajna orosz inváziója után sem állt be a területen. Azerbajdzsánnal viszont nemcsak gázban, de áramban is igyekszik szorosabbra fűzni a szálakat a magyar kormány, télen Orbán Viktor tenger alatti villamosenergia-vezeték megépítéséről szóló megállapodást írt alá az azeriekkel, grúzokkal és románokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!