Eddig 1153 milliárd forintot vettek ki a Rezsivédelmi Alapból

2023. május 8. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Kezdetben 670 milliárdosnak szánták, végül aztán 2579 milliárd forintos lett a 2023-as költségvetésen a Rezsivédelmi Alap, írja a hvg.hu, amely összeszedte, mennyi pénzt is vett ki eddig a rendelkezésre álló összegből a kormány. Eddig 1153 milliárd forintot osztottak ki belőle, ami a tervezett összeg majdnem fele. A lap azt írja, hogy jobban megnézve, mire is ment el a pénz valójában, úgy tűnik: mostanáig a Rezsivédelmi Alapból kiosztott pénzek 11 százaléka, 127 milliárd forint ment el nem egyértelműen azonosítható rezsivédelmi célokra.

Mostanáig nyolcszor nyúltak bele a Rezsivédelmi Alapba. Az első január 13-án volt, akkor 173,3 milliárd forintot kivett a kormány az alapból, és ezt odaadta az Energiaügyi Minisztériumnak a „rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésével összefüggő kiadásokra”. A következő alkalommal, február 9-én nagy tétel, 390,6 milliárd forint ment rezsivédelemre, volt viszont ott például 1 milliárd 817 millió forint, amit kivettek az önkormányzatok rezsitámogatására szánt keretből, és másik 182 millió amit pedig az egyházi és civil intézményfenntartóknak szántból, és ezt a kétmilliárdot pedig odaadták a Honvédelmi Minisztériumnak a sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására.

Februárban is voltak nem pontosan azonosítható tételek, így például az a hétmilliárd forint, amit a versenyszektor rezsitámogatására elkülönített keretből vettek el, hogy átadják a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak közelebbről nem részletezett beruházásösztönzésre.

Március 8-án összesen 93 milliárd forintot vettek ki a rezsialapból, és összesen 52 költségvetési sor között szórták szét azt. A legnagyobb, 14,4 milliárdos tételt a szociális célú szolgáltatásokra csoportosítottak át, majdnem ugyanennyi pénz a Klebelsberg Központé lett, 11,8 milliárd jutott az egészségügynek, de kapott a NAV vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum is. De jutott belőle a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is valamivel több mint 4 millió forint a minisztérium központi igazgatására, írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!