Nagyobb nyugdíjemelés jöhet jövőre, mint amire számítani lehetett

2023. május 4. – 06:06

Másolás

Vágólapra másolva

Magasabb inflációt vár a kormány a 2024-es évre, mint ahogyan azt korábban becsülte, ami kihat a nyugdíjemelés mértékére is: a Menedzsment Fórum szerint emiatt 6 százalékos emelésre készülhetünk jövőre. Korábban sokkal derűlátóbbak voltak, ami az inflációs helyzetet illeti, most azonban kiderült, hogy a korábbi kommunikációval ellentétben mégis magasabb inflációra számítanak. A mostani előrejelzés még a Magyar Nemzeti Bankénál is pesszimistább: a jegybank 3-5 százalék közé tette a 2024-es inflációt.

Ez az uniós kötelezettségeink részét képező, április végére elkészített konvergenciaprogramból derült ki. Mivel azonban nem lett sokkal kevésbé bizonytalan a gazdasági környezet mostanra, könnyen lehet, hogy a tavalyi évhez hasonlóan módosítania kell a kormánynak a prognózisain. Tavaly december végén a Pénzügyminisztérium a makrogazdasági kitekintőjében még 4,3 százalékos inflációval számolt 2024-re.

A Menedzsment Fórum szerint a 6 százalékos nyugdíjemelkedés havi nagyjából 12 ezer forintos pluszt jelenthet a nyugdíjasoknak, abban az esetben, ha idén nem kerül sor nyugdíjkiegészítésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!