Kínai kamuméz + ukrán dömpingméz = tönkretett magyar méhészet

2023. május 3. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is rengeteg, kémiailag előállított kínai méz érkezik az Európai Unió piacára, amit most már a vámmentesen behozott, olcsó ukrán mézzel ütnek fel – írja a Magyar Nemzet. A kettő sikeres kombinációja miatt a tavaly áprilisi nagybani árakhoz képest idén körülbelül 40 százalékkal csökkent a felvásárlási ár.

Ez azt jelenti, hogy a méhészeknek az előállítási ár alatt kellene eladniuk a mézet, ezt pedig csak azok csinálják, akiknek a hiteleik törlesztése miatt nincs más választása. Az uniós termelők raktáraiban így tonnaszámra áll a méz, amit nem tudnak eladni, mert a kereskedők inkább eladják az Unión kívülről érkező kevert hamis mézet.

Kínából évek óta hoznak be Európába kémiailag (tehát nem méhek által) előállított hamis mézet. A jobb ízhatás kedvéért ezt hagyományosan igazi mézzel keverték, sok cég régebben ezért vásárolta fel a magyar mézet. A háború kitörése óta azonban vámmentesen jön az ukrán méz az Unióba, ez jóval olcsóbb a magyarnál, így most már a keverésre is azt használják.

Egy 2022 eleji uniós vizsgálat 320 importált mézmintából 147-et (tehát azok 46 százalékát) hamisnak találta. A kínai mézek 74 százaléka, a török mézek 93 százaléka és a brit mézek 100 százaléka bizonyult hamisnak, bár ez utóbbi valószínűleg harmadik országból származik, a britek csak felkeverték azt.

A magyar méhészegyesületet vezető Bross Péter szerint a magyar és uniós méhésztársadalom rendkívül elkeseredett, amiért az EU nem ellenőrzi megfelelően a mézimportot. Szerinte szigorúbb ellenérzésre és szigorúbb szankcionálásra lenne szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!