Változik a bankok extraprofitadója, az OTP lehet a nyertese a módosításnak

2023. április 25. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hétfőn megjelent kormányrendelet értelmében a kormány átalakítja a bankok extraprofitadójának számítását, aminek az OTP lehet a legnagyobb nyertese, írja a Portfolio. A gazdasági lap szerint az adó kulcsa 2022-ban 10 százalék volt, idén pedig 8 százalék.

A mostani kormányrendelet szerint ezentúl:

  • július 1-jétől megváltozik az adó alapja, és az előző évi nem a szokásos tevékenység keretében keletkezett áruértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból származó nyereség 50 százalékát adóztatják meg az eddigi nettó árbevétel helyett,
  • növelő tételként kell figyelembe venni az előző év terhére elszámolt bankadó 50 százalékát, a befizetett pénzügyi tranzakciós illeték 50 százalékát és az extraprofitadó 50 százalékát,
  • az adó kulcsa is megváltozik ennek megfelelően: az adóalap 10 milliárd forintot meg nem haladó része után 13 százalék, az e feletti összegre 30 százalék lesz.

A Portfolio értesülései szerint a kormány ezzel a lépéssel méltányosabbá szeretné tenni az extraprofitadót, mivel a nettó kamatbevételek nem tükrözték megfelelően a bankoknál keletkezett többletnyereséget, és az extraprofitadó jobban büntette azokat a bankokat, amelyek buktak a hosszabb lejáratú állampapír-befektetéseiken.

A módosítás legnagyobb nyertese az OTP lehet, míg a Raiffeisen, az Unicredit és a K&H lehet a legnagyobb vesztese.

A Magyar Bankholding, az Erste Bank és a kisebb bankok többsége enyhe pozitív egyenleggel jöhet ki a változtatásból, írja a Portfolio. Az OTP adózott nyeresége tavaly 135 milliárd volt, míg a Raiffeisené 72 milliárd, a K&H-é 68 milliárd.

A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint a kormány tavaly 226 milliárdot vont el az extraprofitadóval a bankszektortól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!