Nagyon rövid határidőkkel viszi az autós közbeszerzéseket Mészárosék autós cége

2023. március 20. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

Autós közbeszerzéseket nézett át az Átlátszó azután, hogy a Közbeszerzési Hatóság elnöke kinyilatkoztatta: a magyar közbeszerzéseknél nincs átláthatóbb az unióban, a korrupciógyanús eljárások emlegetése pedig csak alaptalan politikai hisztériakeltés. A lap a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Autókereskedő Kft. sikereit elemezte egy szakértő segítségével, és arra jutottak, hogy a cég gyakran nyer azzal, hogy nagyon rövid határidőket vállal. Olyannyira rövideket, amikkel az olyan nagy ágazatbeli szereplők, mint a Porsche vagy a Mercarius nem tudják felvenni a versenyt.

A lap cikke szerint a felhívásokban az ajánlatkérők nagyon – az Átlátszó szerint látszólag irreálisan – magasra tolták fel a szállítási határidő értékelési súlyszámát, ami azt eredményezte, hogy az esetek többségében a szállítási idő volt a legfontosabb, nem pedig az, hogy mondjuk milyen összegű volt maga a vállalás. Így történhetett meg az, hogy a legrövidebb vállalási határidőt biztosító cég behozhatatlan előnyre tett szert.

Az Átlátszó a Közbeszerzési Értesítőben található kilenc nyertes tendert vizsgálta meg. Két esetben a Mészáros M1 Autókereskedő Kft.-nek könnyű dolga volt, mert csak ők tettek ajánlatot, volt azonban ennél komolyabb verseny is, például a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF) tenderénél. 5 darab személyautóból álló flotta beszerzésére írtak ki ajánlatot 3 éves bérleti szerződés keretében. Jelentkezett rá a Mercarius Flottakezelő Kft., a Postaautó Duna Gépjármű-kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., a UFleet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., és a Mészáros M1 Autókereskedő Kft is. Míg a többi cég 150, 179 és 180 nappal vállalta volna a beszerzést, addig Mészárosék 15 napos határidőt ajánlottak. Mivel ez fontos szempont volt, így nyertek is.

A NIPÜF két másik tenderén is Mészárosék nyertek: az első esetben 90 napos vállalási idővel, de a Mercarius kizárása után egyedüli pályázóként, míg a másik esetben 15 napos határidővel és alacsonyabb árral vitte el a közbeszerzést a 150 napos vállalási időt nyújtó Mercarius elől.

A lap megnézett találomra 11-11 olyan tendert, amin a Mercarius és a Porsche nyert, hogy kiderüljön, indult-e ezeken a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. A Mercarius esetében 11-ből csak 2 olyat találtak, ahol indult a Mészáros M1 is, de veszített. Emellett találtak olyat is, amikor a Mercarius 1 napos határidőt is tudott vállalni, így nekik sem mindig gond a rövid határidő. Legtöbb esetben a tenderen a versenytársuk a Porsche, a Mol Fleet és a Postaautó volt. Ezzel szemben a Porsche 11 nyertes tenderéből egy olyat sem találtak, amelyen a Mészáros M1 is indult volna. És a vizsgált 22 szerződésnél szinte minden esetben a legalacsonyabb ár volt a döntő szempont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!