A Raiffeisen Bank vagyoncserével, a Sberbankon keresztül mentené ki az Oroszországban ragadt pénzét

2023. március 19. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák Raiffeisen Bank arra készülhet, hogy az orosz tulajdonában lévő Sberbankkal tárgyalásokat kezdeményezzen egy esetleges eszközcseréről. Az osztrák bank a szankciók sújtotta országban ragadt eszközeit cserélné el az orosz bank Európában befagyott eszközeire – írja a napi.hu a Financial Times értesülései alapján.

A „Vörös Madár” nevű tervet három, a megbeszélésekben érintett, forrás szerint múlt héten mutatták be a Raiffeisen igazgatósági ülésén. A projekt részeként a Raiffeisen átvenné a Sberbank európai részlegénél lévő, szankcionált készpénzállományt, cserébe pedig ezzel megfelelő értékben rubelt utalna át az osztrák cég oroszországi lányvállalata az orosz banknak.

A tranzakció már csak azért sem tetszene a nyugati döntéshozóknak, mert azt jelentené, hogy a Kreml tulajdonában lévő Sberbank, Oroszország legnagyobb hitelezője ténylegesen visszakaphatná befagyott európai készpénzének egy részét.

Bár a csere egyelőre csak elméleti lehetőség, a megállapodáshoz a washingtoni, brüsszeli és a moszkvai szabályozó hatóságok jóváhagyása is szükséges, az osztrák bank közölte, hogy minden intézkedést úgy alakítanak ki, hogy megfeleljenek a szankciós követelményeknek.

A terv szerint a rubelt a Raiffeisen orosz leányvállalatától a moszkvai Sberbankhoz utalnák át. Cserébe a Sberbank egykori – felszámolás alatt álló – európai részlegéhez tartozó letéti számlákon lévő, megfelelő összegű eurót utalnának át a bécsi Raiffeisennek. Ezzel a módszerrel nem lépne át pénz a határokon, nem küldenének devizát Oroszországba, így a szankciós szabályokat sem szegnék meg – érvelnek a pénzintézet szakértői.

A Sberbank nem kommentálta az ügyletet.

A tervet Willi Hemetsberger, az UniCredit egykori piacvezetője által alapított bécsi Ithuba Capital tanácsadó cég dolgozta ki. Szerintük ez a tranzakció minta lehet más, Oroszországból távozni próbáló nyugati cég számára is.

A Raiffeisen az ukrajnai háború kitörése után különösen nehéz helyzetbe került, az osztrák bank vagyonát tekintve ugynais a legnagyobb nyugati hitelező Oroszországban, ahol tavaly ráadásul rekordnyereséget ért el. Ennek ellenére a bank már korábban közölte, nem érzik komfortosnak a bank orosz leányvállalatának helyzetét és szerepét, és több lehetőséget is vizsgálnak az Oroszországnak való kitettségük csökkentésére. Ezt azonban nem csak a nyugati szanckiók, de a Kreml is nehezíti. Oroszország a múlt év végén szigorú szabályokat állított fel az országban továbbra is működni kívánó nyugati vállalatok számára. Gyakorlatilag lehetetlenné tette leányvállalataik engedély nélküli eladását, és megtiltotta egyes kritikus ágazatokban képződött profitok kiutalását az országból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!