161 milliárd dolláros rekordnyereséggel zárta a tavalyi évet a szaúdi olajipari óriáscég

2023. március 12. – 19:18

Másolás

Vágólapra másolva

A szaúdi olajipari óriáscég, az Aramco bejelentette, hogy a 2022-es évre 161,1 milliárd dolláros (körülbelül 58 ezer milliárd forintos) rekordnyereséget ért el, amihez hozzájárult az energiaárak emelkedése is, írja a BBC.

Ez a növekedés 46,5 százalékkal több, mint a tavalyi hasznuk. Nem az olajcég az egyetlen, ami a háború, a gazdasági kihívások ellenére – vagy éppen azért – óriási profittal tudott kijönni a válságból: az amerikai ExxonMobil 55,7 milliárd dolláros, a brit Shell pedig 39,9 milliárd dolláros nyereségről számolt be.

Az Aramco 19,5 milliárd dolláros osztalékot jelentett be a 2022. október–decemberi negyedévre, amelyet az idei első negyedévben fizetnek ki. Ennek nagy részét a szaúdi kormány kapja, amely a vállalat részvényeinek közel 95 százalékát birtokolja.

A cég szárnyalásának azonban nem mindenki örült, hiszen az Aramco az üvegházhatású gázok egyik fő kibocsátója, ez pedig nagyban hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Az Amnesty International főtitkára, Agnès Callamard az Aramco bejelentésére reagálva elmondta: megdöbbentő, hogy egy vállalat egyetlen év alatt több mint 161 milliárd dolláros nyereséget termel a fosszilis tüzelőanyagok eladásából, ami szerinte az éghajlati válság egyik legnagyobb okozója.

Tavaly írtuk meg, hogy az Aramco lett a világ legértékesebb vállalata, letaszítva az Apple-t az első helyről. Ekkor az Apple piaci értéke valamivel 2400 milliárd dollár alatt volt, az Aramco értéke pedig valamivel 2400 milliárd dollár felett járt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!