Nagyot emelkedhet az olívaolaj ára az aszály miatt

2023. február 26. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy hőség Európa-szerte rossz hatással volt az olajbogyó-hozamra 2022-ben, ezért a szakértők már most arra figyelmeztetnek, hogy jelentősen drágulhat az olívaolaj ára is. A foodandwine.com cikke szerint az olyan jelentős olívaolaj-termelő és -exportáló országok, mint Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália alacsonyabb termésmennyiséget jeleznek előre már most. Olaszország, amely a világ második legnagyobb olívaolaj-termelője, egymaga 37 százalékkal kevesebb olajat állíthat majd elő 2023-ban, mint az előző évben.

Dusan Kaljevic, a Filippo Berio vezérigazgatója a Food & Wine-nak azt mondta, hogy az olívaolajat is gyártó cég becslése szerint ők 20 százalékkal kevesebb végterméket prognosztizálnak, ami az olajtípustól függően 30-50 százalékos áremelkedést fog eredményezni.

Nem csak az olívaolaj mennyiségére lesznek hatással az aszályok és a hőhullámok: a környezeti változások az olívaolaj ízére is hatással lehetnek. Filippo Beriónál például kutatásokkal igyekeznek támogatni az olajbogyó biodiverzitását, kipróbálnak alulhasznosított és régebbi fajtákat is, hogy megtalálják azokat, amelyek jobban tűrik az éghajlati szélsőségeket és ellenállóbbak a kórokozókkal szemben. A vezérigazgató szerint már 18 alulhasznosított fajta mutatott nagyfokú ellenálló képességet.

Magyarországon a Monini Classico extraszűz olívaolaja 5000-7000 forint/liter áron kapható jelenleg, ugyanez Olaszországban 5 euróba (kb. 1900 forintba) kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!