Több mint 1000 milliárd forintba kerül az állami vagyon működtetése idén

2023. február 6. – 07:48

Másolás

Vágólapra másolva

Idén az állami cégek működésnek fenntartására, tőkeemelésére, támogatására 1400 milliárd forintot szán a kormány, ebben azonban még nincsenek benne a rezsitámogatások – írja a Népszava.

A kormány csak 2021-ben 820 milliárd forint adófizetői pénzt fordított az állami cégek feltőkésítésére. Volt olyan állami cég, ami arra kapott 100 milliárd forintot, hogy a pénzt befektetve kamatokból éljen – ez a kormány által nyilvánosságra hozott állami vagyongazdálkodási beszámolóból derült ki.

Az állami vagyon fenntartásának költsége az utóbbi években változó volt: 2021-ben ezek a költségek meghaladták az 1470 milliárdot, tavaly viszont „csak” 1155 milliárdot költöttek erre.

Idén amellett, hogy az alapköltségek is újra 1400 milliárdosra nőnek, a rezsicsökkentés fenntartása érdekében még ezermilliárdokkal kell megtámogatni az MVM-csoportot is. A költségvetés rezsivédelmi kiadásai 2610 milliárd forintra rúgnak idén. Ez a pénz valójában az energiatermelőknél és az orosz gázszállító cégnél köt ki.

Az állami cégek működtetésére és feltőkésítésére 2021 és 2023 között 4000 milliárd forintot fordít a kormány – a rezsitámogatást nem számolva. A bevételek ezekből a cégekből három év alatt mindössze 1000 milliárd forint körül vannak. Pedig egymás után hajtja végre az állam a tőkeemelést ezekben a cégekben: az MVM-csoport 2021-ben 208 milliárd forintot kapott tőkejuttatás formájában, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t közel 200 milliárddal tőkésítették fel (vélhetően ebből zárták le a Budapest Bank Zrt. felvásárlását), de kapott tőkeemelést a Magyar Fejlesztési Bank, a Pénzügyminisztérium felügyelete alatt működő a Start Garancia Zrt. és az Eximbank is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!