Népszava: Eddig csak 233 milliót fizetett az V. kerületnek a Tiborcz érdekeltségébe tartozó cég

2023. január 30. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava számításai szerint a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Dorottya Investment Zrt. eddig összesen 233 millió forint településfejlesztési támogatást fizetett legalább négy évre az után az 1200-1400 négyzetméternyi terület után, amit a Dorottya-ház luxusszállodává alakításához használ felvonulási területként.

A Vörösmarty tér szomszédságában lévő épülettömbben körülbelül 35 ezer négyzetméteren alakítanak ki ötcsillagos szállodát, 216 szobával, a tetőtérben 28 luxuslakást, 2 éttermet, kaszinót, konferenciatermet, a földszinten pedig üzletek lesznek. A projekthez 2019-ben a Magyar Fejlesztési Bank 8,4 milliárd forintos, míg a Takarékbank 7,2 milliárd forintos hitelt nyújtott, a kormány pedig kiemelt kormányzati beruházássá minősítette a projektet.

A lap azt írja, hogy a Dorottya Investment Zrt. 2019 szeptemberében kötött településfejlesztési megállapodást az V. kerületi önkormányzattal, először 35 millió forint pénzbeli támogatást ajánlott fel, hogy az épület körüli utcákat, összesen 1273 négyzetméternyi területet három évig felvonulási térként használhassa, majd a megállapodást tavaly kétszer is módosították, mert a beruházónak szüksége volt még néhány száz négyzetméternyi utcára az építkezéshez. Ekkor újabb 25 millió forint településfejlesztési hozzájárulás befizetését vállalták, valamint további 173 milliót azért, hogy az építkezés miatt jelentős károkat elszenvedő épület melletti utcákat helyreállítsák.

A lap szerint az V. kerületben olcsónak tűnik a 233 milliós területfejlesztési támogatás, összehasonlításként azt említik, hogy az önkormányzatnak még az MNB-székházat felújító cég is 400 millió fizet azért, hogy elbonthasson egy 1400 négyzetméteres játszóteret, és építőanyagot tárolhasson ott 2024 nyaráig. A XIII. kerületi önkormányzat pedig a Láng negyed beépítőjétől arra kapott ígéretet, hogy új utak és csomópont terveztetésére, kialakítására közel 300 millió forintot adnak a városrésznek.

A Népszava kereste az V. kerületi önkormányzatot, hogy megtudják, az elmúlt három évben összesen hány településfejlesztési megállapodást kötött az V. kerület, és ebből mennyi bevétele származott, továbbá hogy milyen keretrendszer alapján kötik meg ezeket a megállapodásokat, mit kérnek cserébe az ingatlanfejlesztők. Az önkormányzat ezekre nem válaszolt, de közölték, hogy a kerület fejlődéséhez az önkormányzati beruházások mellett a magánprojektek is nélkülözhetetlenek, a településfejlesztési támogatásként befolyó összegeket pedig a közterületekre költik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!