Közös valuta bevezetését tervezi Brazília és Argentína

2023. január 22. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Amerika két legnagyobb gazdasága, Brazília és Argentína hamarosan bejelenti, hogy megkezdik egy közös valuta bevezetésének előkészítő munkálatait – írta a Financial Times cikke alapján a Reuters. Az új pénz Brazília javaslata alapján a sur nevet kaphatja, ami azt jelenti, hogy dél. A várakozások szerint ez a megoldás lökést adhat a regionális kereskedelemnek, valamint csökkentheti a térség függőségét az amerikai dollártól.

Az előkészítés átfogó lesz, mindent tanulmányozni fognak a fiskális kérdésektől a központi bankok szerepéig – nyilatkozta az FT-nek Segio Massa, Argentína gazdasági minisztere. Az ötletről már 2019-ben szó volt mindkét ország politikusai között, azonban a kezdeményezést akkor a Brazil Központi Bank visszaszorította.

A visszatérő brazil elnök vasárnap este kezdi meg látogatását Argentínában, a FT cikke szerint a bejelentés a brazil–argentin csúcstalálkozó közben várható. Az eddig megismert információk alapján a kezdetben bilaterális projekt idővel bővülhet, és további latin-amerikai országokat hívhatnak meg a dél-amerikai valutaközösségbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!