A tervezettnél nagyobb béremelés jöhet idén a nagy állami cégeknél

2023. január 15. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Napi.hu információi szerint az idei évre tervezett 5 százalékos béremelés helyett sokkal nagyobb mértékben nőhet egyes állami cégeknél dolgozó munkavállalók fizetése.

A lap úgy értesült, jövő héten kezdődnek a bértárgyalások a MÁV-nál, a Volánbusznál, a Magyar Postánál és az állami közműszektorban. A tárgyalásra azért van szükség, mert bár 2021-ben történt egy még az idei évre is vonatkozó meg megállapodás, ez még nem kalkulált a súlyos inflációval, ami idén tavaly következett be és idén is várható. A 2021-es alkuban 5 százalékos emelés szerepelt 2023-ra.

A béremeléssel kapcsolatban konkrét ígéretek még nem hangzottak el, de a minimálbérek emelése, az idei évre várt átlagbér-növekedés és a fővárosi cégeknél kötött alkuk alapján az érdekképviseletek 15-17 százalékos mértéket tartanak reálisnak, ennyire is számítanak – írja a Napi.

Az állami vállalatok vezetése nyitott a bérkorrekcióra, de a saját költségvetésükből ezeket az emeléseket nem tudják kigazdálkodni, a kormánynak mindenképpen forrásokat kell biztosítania a költségvetésből. A fizetések rendezésére a szakszervezetek szerint mindegyik fél nyitott.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!