Világbank: Bármilyen negatív hatás globális recessziót okozhat 2023-ban

2023. január 10. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

Rontott korábbi becslésén a globális világgazdaság idei teljesítményével kapcsolatban a Világbank – írja a Reuters. A korábbi 3 százalékos gazdasági növekedés helyett a mostani becslésükben már csak 1,7 százalékra saccolják a globális gazdaság növekedését. Ez 2009-et és 2020-t leszámítva a legrosszabb érték lenne az elmúlt közel harminc évben.

A Világbank az Egyesült Államok és az Eurózóna gazdaságának is 0,5 százalékos növekedésre mérsékelte az előrejelzését. Közleményük szerint ez azt jelenti, hogy „bármilyen új kedvezőtlen fejlemény” recesszióba taszíthatja a világgazdaságot. A fő veszélyeket szerintük a vártnál magasabb infláció, a hirtelen kamatemelések, a koronavírus-járvány kiújulása vagy a geopolitikai feszültségek eszkalációja jelenti.

A fejlődő országokra vonatkozó becslését 3,5 százalékra mérsékelte a szervezet. Ez az utóbbi évtizedek növekedési ütemének fele, ami problémát jelenthet a jellemzően magas eladósodottsággal és gyenge devizákkal rendelkező országoknak.

A bank felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ebben a nehéz időszakban fokozottan támogassák az alacsony jövedelmű országokat az élelmiszer- és energiahiány leküzdésében. Szintén nagy kihívás a szegény országoknak a megváltozott éghajlathoz alkalmazkodni, valamint a megnövekedett globális kamatszintek miatt az adósságválságok kialakulásának is egyre nagyobb a veszélye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!