433 milliárd dollárt veszített a vagyonából idén ez a hét ember

2022. december 29. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 433 milliárd dollárral csökkent hét techpápa vagyona idén – írja a Washington Post. A kialakulófélben lévő gazdasági válság és a globális bizonytalanság miatt 2022-ben rosszul teljesített a legtöbb tőzsde, az amerikai vállalatok részvényeinek ára többnyire nagyot esett.

Összegszerűen a legnagyobb vesztes Elon Musk, aki egy időben a világ leggazdagabb embere volt. Ez viszont csak múlt idő, Musk vagyona majdnem felét, 132 milliárd dollárt veszítette el idén. Ennek oka egyrészt, hogy a Tesla kilátásai nem túl jók, másrészt hogy Musk twitteres ámokfutása miatt sok befektető kivonta a pénzét a cégeiből.

Hasonló nagyságrendben veszített Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa is, miután a cég piaci ára a felére esett vissza. Az Amazonnak az infláció is betett, de az sem segített, hogy a koronavírus-járvány idején felpörgő online vásárlási láz mára kifulladni látszik.

Arányaiban a legtöbbet Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója veszítette, akinek vagyona idén körülbelül harmadára apadt. Ennél kicsit szerencsésebbek voltak a Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin, akik csak vagyonuk körülbelül egyharmadát veszítették el.

Szintén nem zárt jó évet Bill Gates, a Microsoft alapítója, aki elég sok területen fektetett be, és az általános tőzsdei visszaeséssel csökkent a vagyona. A cég valamikori vezérigazgatója, Steve Ballmer is jelentősen veszített azzal, hogy a Windows romló eladási adatai miatt a Microsoft értéke csökkent.

Idén a legtöbb hír Elon Muskról szólt, a róla írt portrénk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!