2022-ben a Tesla nagyobbat bukott, mint a bitcoin

2022. december 24. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

2022 legsúlyosabb tőzsdei bukása a Tesla sztorija – állapítja meg a TechAint cikke: 69 százalékot esett a cég részvényárfolyama az idén január 3-i tőzsdenyitás óta. Ez azt jelenti, hogy az év elején még az 1000 milliárdos cégek szűk elitjébe tartozó autógyártó nagyjából 800 milliárd dollárt veszített az értékéből.

Csak hogy érezzük a nagyságrendet: ez a legnagyobb magyar cég, az OTP Bank jelenlegi tőzsdei értékének több mint a százszorosa. Vagy kicsit máshonnan nézve: 5-6 évnyi magyar GDP.

A zuhanás főleg az utóbbi három hónapban látványos, szeptember közepén a Tesla még aránylag stabilan tartotta a 300 dollár körüli árfolyamot, hogy aztán a karácsonyi szünetre 123 dolláros szinten menjen el. A Tesla zuhanása mellett még a bitcoin összeomlása is eltörpül, a kriptovaluta idei katasztrofális éve 59 százalékos árfolyamcsökkenést mutatott.

Elon Musk cégvezér (aki ezzel elveszítette a világ leggazdagabb embere címet) a jelenséget azzal indokolja, hogy világgazdasági válság van, brutálisan nőnek az autógyártás költségei, és eközben az amerikai jegybank folyamatosan rossz döntéseket hoz. Ez azonban csak részben fedi a valós okokat: a befektetők szerint a mélyrepülés első számú oka maga Musk, aki a Twitter felvásárlása óta elhanyagolja a Teslát, és a megnyilvánulásaival mintha direkt egyre nagyobb káoszt szeretne szítani.

A Tesla 2020 óta nem jött ki új modellel a piacra, a konkurensek közben erősen zárkóznak fel hozzá az elektromos autók gyártásában. A második generációs Tesla Roadstert 2017-ben jellentették be, de máig nem gyártják, a három éve bemutatott Cybertruckot szintén, az eredetileg 100 ezer példányban 2019-re ígért Semiből is csak bemutató példányok vannak. A már futó modellek renoméját visszahívási botrányok tépázzák, és nem áll túl jól az agyonreklámozott önvezető funkció sem.

Eközben Musk folyamatosan adja el a Tesla-részvényeit – többek között a Twitter-felvásárlás finanszírozásához –, annak ellenére, hogy korábban többször azt mondta, nem fog ilyet tenni. Ez pedig nem éppen a legjobb módszer az ideges befektetők megnyugtatására. Elemzők szerint 2023-ban Musk visszavehet a twitteres ámokfutásból, és visszatérhet a Tesla ügyeit intézni – ha nem is jókedvében, de a részvényesek nyomására. Erre utalhat az is, hogy az utóbbi napokban arról beszélt, szívesen átadja a Twitter vezetését másnak, és marad a háttérben tulajként „ha talál akkora hülyét, aki elvállalja a melót”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!