Nem változik az átlagfogyasztás feletti lakossági áram- és gázár januártól

2022. december 22. – 07:29

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda éjszakai rendeleteiben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke kihirdette a 2023. január elsejétől érvényes piaci áram- és gázárakat a lakossági fogyasztók számára: ezek szerint a jövő év első négy hónapjában (április 30-ig) ugyanannyi lesz a piaci ár, mint most, írja a Bank360.hu.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter, pontosabban a minisztérium ezzel párhuzamosan közleményt adott ki, amiben azt írta, hogy „januártól nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak sem, így nem nőnek az egyetemes szolgáltatásra jogosult mintegy hatmillió fogyasztó terhei” – idézi a Portfolio.

A Bank360.hu tájékoztatása szerint a kiadott tájékoztatás értelmében az átlagfogyasztásig járó rezsicsökkentett árak sem változnak, ahogyan a
kedvezményes mennyiség sem változik.

Az áram piaci (tehát rezsicsökkentett rész felett fizetendő) ára lakossági fogyasztóknak tehát

  • A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint/kWh,
  • B (alap – vezérelt, régi nevén éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint/kWh,
  • az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 forint/kWh lesz. Ezek az áramárak megegyeznek a jelenlegi piaci árszabással, és már tartalmazzák a 27 százalékos áfát és a rendszerhasználati díjakat is.

A kedvezményes ár évi 2523 KWh (havi 210 kWh-ig) fogyasztásig érvényes. A rezsicsökkentett áramárak a piaci árakhoz hasonlóan nem változnak. Normál (A1, A2) tarifa esetén ez 36,9 forint/kWh, B tarifa (vezérelt, „éjszakai” áram) esetén pedig 23,1 forint/kWh.

A gázra január 1-től április 30-ig a 22,002 forint/MJ ár érvényes, ez az áramhoz hasonlóan megegyezik a jelenlegi piaci árral. Ez a tarifa is tartalmazza már az
áfát és a rendszerhasználati díjat. A kedvezményes áron vásárolható mennyiség a gáz esetében évi 63 645 MJ (havi 5303 MJ), ennek ára januártól is bruttó 2,865 forint/MJ lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!