Jövőre megszűnik a fizetési moratórium, de utána sem emelkedhetnek a törlesztők

2022. december 13. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

2023-ban megszűnik a fizetési moratórium, ugyanakkor a kormány garantálja, hogy a moratóriumból kilépő ügyfelek havi törlesztője ne emelkedjen a felhalmozódó kamatok és díjak miatt. Szintén jogszabályban rögzítik, hogy a tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával valósulhat meg, írja közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter.

A közlemény szerint egyébként is egyre többen léptek ki a fizetési moratóriumból: 2022. augusztusra már csak a vállalati hitelek mindössze 1 százaléka, a lakossági hiteleknek pedig csak 3 százaléka vett részt a célzott fizetési moratóriumban, ami azóta tovább csökkent. (Nem véletlenül: ahogy ebben a cikkünkben bemutattuk, súlyos ára volt a moratóriumnak.) A kormány szerint a kamatstop megfelelő védelmet jelent az érintett 350 ezer családnak és 60 ezer vállalkozásnak.

A fizetési moratóriumot eredetileg a koronavírus-járvány miatt vezette be a kormány 2020 tavaszán, és egészen 2021 októberéig hosszabbította meg. Azóta csak a rászoruló családok és anyagi nehézséggel küzdő vállalkozások vehettek részt benne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!