A Magyar Nemzeti Bank 12 millió forintra büntette az MKB Bankot

2022. december 6. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vizsgálata nyomán 12 millió forint bírságot szabott ki az MKB Bankra, egyebek közt az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes kereskedelem lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt – írja az MNB közleményében.

A jegybank a 2019. december 1-jétől a vizsgálat lezárásáig tartó időszakot vizsgálta, mint írják, a feltárt problémák nem veszélyeztetik az MKB Bank megbízható működését.

A feltárt problémák:

  • A jegybank felügyelői egy próbavásárlás során megállapították, hogy a bank úgy adott befektetési tanácsot, hogy azt megelőzően nem teljeskörűen az ügyféltől szerzett be információkat – az annak befektetési ismereteit értékelő, s ezzel az ő érdekeit védő – alkalmassági (MiFID) teszthez. Ehelyett az alkalmassági tesztet a bank munkatársa részben maga töltötte ki az MNB próbavásárlást végző munkatársainak távollétében.
  • A bank több esetben nem készített a befektetési tanácsadás alátámasztására szolgáló alkalmassági jelentést sem, valamint a befektetési tanácsokhoz kapcsolódó kommunikáció az ügyfelek és a bank között nem volt kellő részletezettséggel dokumentált. Emellett egyes ügyleteket befektetési tanácsadásként tüntetett fel nyilvántartásában, noha azok ténylegesen nem minősültek ilyennek.
  • Egyes értékpapírok egyenlege nem pontosan szerepelt a bank nyilvántartási rendszerében és ebből adódóan az ügyfeleknek küldött értékpapírok állományáról az ügyfelek nem kaptak pontos tájékoztatást a hónap utolsó napjára vonatkozó egyenlegközlőkön. A bank továbbá az ügyfelek számos értékpapírügyletéről nem vagy pontatlan tartalommal állította össze a kötelező tranzakciós jelentéseit is a jegybank felé.
  • Az MKB a bennfentes kereskedelemre vonatkozó szűrései nem terjedtek ki a bennfentes jegyzékben nem szereplő személyek megbízásaira, illetve a jegyzékben nem szereplő eszközök döntő többségére. A bank így nem rendelkezik a piaci manipuláció, bennfentes kereskedelem gyanúját felvető megbízások, ügyletek teljes körű szűrésére kiterjedő eljárással, rendszerrel.

Az MNB az egyes jogsértésekhez kapcsolódóan 90-180 napos teljesítési határidővel kötelezte a MKB-t a feltárt hiányosságok megszüntetésére, valamint összesen 12 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre. Mint írják, enyhítő körülményként értékelték, hogy a vizsgálat során az MKB Bank együttműködő volt, és azonnali intézkedéseket is hozott az egyik hiányosság megszüntetésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!