Év végén távozik a Vodafone vezérigazgatója, Nick Read

2022. december 5. – 15:54

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év után, december 31-én távozik a Vodafone vezérigazgatói posztjáról Nick Read, helyére az igazgatótanács átmenetileg Margherita Della Valle pénzügyi igazgatót jelölte – írja az MTI a cég közleménye alapján.

„Egyetértettem az igazgatótanáccsal, hogy most jött el a megfelelő pillanat arra, hogy átadjam az irányítást egy új vezetőnek, aki képes a Vodafone erősségeire építeni és megragadni az előttünk álló jelentős lehetőségeket” – idézte a Bloomberg az 58 éves cégvezetőt, aki 2023 első negyedévének végéig tanácsadóként dolgozik az igazgatótanács mellett. A cégvezető mandátumának lejártát követő 12 hónapban jelenlegi, mintegy egymillió fontos éves fizetésével megegyező juttatásban részesül, valamint bónuszra is jogosult lesz.

Elemzői vélemények szerint Nick Read távozásának oka, hogy az igazgatóság elégedetlen volt teljesítményével, miután a Vodafone legnagyobb európai piacain lassabb növekedést produkált a vártnál, és a piaci konszolidációs folyamatokból is kimaradt.

A Vodafone november közepén – a várakozásoknál gyengébb harmadik negyedéves gyorsjelentése után – jelentett be egy egymilliárd eurós költségmegtakarítási tervet és csökkentette 2022-es eredményvárakozását.

A Vodafone EBITDA AL mutatója, vagyis a kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, korrigálva az eszközhasználati jog után elszámolt értékcsökkenéssel és kamattal az idei pénzügyi évben várhatóan 15-15,2 milliárd euró között lesz, némileg elmarad a korábbi, 15-15,5 milliárd eurós céltól. Nick Read vezetése alatt a Vodafone piaci értékének 44 százalékát vesztette el, részvényei 25 éves mélyponton forognak.

A bejelentés után a londoni tőzsdén a Vodafone papírjait 91 fonton jegyezték, ami 0,12 százalékos emelkedésnek felel meg. A társaság közleménye szerint az igazgatótanács megkezdte az új vezérigazgató kiválasztását, addig Read feladatait a pénzügyi igazgatói poszttal párhuzamosan Margherita Della Valle látja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!