Havi két alkalommal kereskedőtől is ingyen vehetünk fel pénzt

2022. december 2. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értékben díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől – ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága, írja az MTI.

A változtatással az úgynevezett cashback szolgáltatáson szeretnének könnyíteni. A lényege, hogy a szolgáltatás nyújtó üzletek, kereskedők készpénzfelvételi lehetőséget biztosítanak azoknak az ügyfeleiknek, akik kártyával vásárolnak náluk. Ezért a jövőben havi két alkalommal, összesen negyvenezer forint értékben a pénzforgalmi szolgáltató nem számíthat fel díjat, hasonlóan a havi kétszeri, összesen 150 ezer forintos keretösszegű, ingyenes, bankautomatából történő készpénzfelvételhez.

A testület az Európai Bizottság kérésére, a jogállamisági mechanizmus eredményes lezárása érdekében is fogadott el változtatásokat:

  • Az egyik értelmében hatvanról negyvenöt napra csökken az átláthatósági hatóság eljárás ügyintézési határideje, a bírság felső határa pedig húszról ötvenmillió forintra emelkedik.
  • A javaslat ezzel párhuzamosan az átláthatósági hatósági eljárás gördülékeny lefolytatása érdekében két főre növeli a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökhelyetteseinek számát.

A mostani változtatás kimondja azt is, hogy eltérő törvényi rendelkezés hiányában mindaddig, amíg az államadósság a bruttó hazai termék felét meghaladja, Magyarország nem támogatja az Európai Unió saját forrás felső korlátjainak rendkívüli és átmeneti megemelését, ha annak célja az Európai Unió nevében történő tőkepiaci hitelfelvételhez szükséges fedezet vagy garancia biztosítása. Mindezekről várhatóan jövő szerdán szavaz az Országgyűlés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!