A kormány 20 millió forintos betétek felett korlátozza az intézményi és lakossági nagybefektetők kamatait

2022. november 21. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

Március 31-ig a befektetési vállalkozások, pénztárak, lakástakarék-pénztárak, biztosítók, befektetési alapok, valamint a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál mostantól elhelyezett betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos diszkont kincstárjegy kamatánál – áll a gazdaságfejlesztési miniszter közleményében.

A bejelentés szerint „semmi nem magyarázza, hogy egyesek olyan jövedelemre tegyenek szert, amelyet a kisebb megtakarítással rendelkező lakossági ügyfelek nem érhetnek el.”

A jelenséget a közlemény – ahogy a kormány gyakorlatilag minden negatív történést az elmúlt hónapokban – az „elhibázott brüsszeli szankciókra” vezeti vissza. Az infláció emiatt szállt el, amire válaszul a Magyar Nemzeti Bank kamatot emelt, egyes pénzügyi szereplők pedig hitelezés és állampapír-vásárlás helyett kereskedelmi bankok közvetítésével jegybanki betétekbe helyezték a vagyonukat – foglalja össze az indoklást az MTI.

A 18 százalékos állami kamat kockázatmentes, magas jövedelmet biztosított, miközben a kisebb megtakarítással rendelkező lakossági betétesek 1 százalék alatti kamatot kapnak a látra szóló betétek és a folyószámlabetétek után. A bankok a hosszabb távú betétekre is csak 9-10 százalék kamatot fizetnek.

A gazdaságfejlesztési miniszter a közlemény szerint ennek a gyakorlatnak a megszüntetését sürgeti. Az intézkedés hozzájárul a hitelezés és az állampapír-forgalmazás zavartalanabb működéséhez, források átirányításához a gazdaságba – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!