Egymilliárd euró értékű zöld kötvényeket bocsátott ki az állam

2022. november 14. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország egymilliárd euró összegben zöld kötvényt bocsátott ki hétfőn, a 2027. február 22-én lejáró 4,25 éves futamidejű 5 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 5,319 százalék – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a hozamfelára 2,50 százalék az EUR midswap felett, ami 3,221 százalékkal van a referenciának számító 2026. október 9-én lejáró német államkötvény (OBL) hozama felett. A változékony piaci környezet ellenére a kötvények iránt kiemelkedő: 4,5-szeres volt a befektetői érdeklődés.

Varga Mihály pénzügyminiszter úgy fogalmazott: „a több mint négyszeres túljegyzés azt mutatja, a befektetők a szankciós válságban is bíznak a magyar gazdaságban, töretlen a befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt.”

Hangsúlyozta, a bizalom visszanyerését segítette az eredményes adósságkezelés, míg 2010-ben az adósság több mint fele külföldi devizában volt, addig mára ez az arány 25 százalék körüli szintre javult, a külföldiek aránya 65 százalékról egyharmadra csökkent. Az energiaválsággal a zöld kötvények jelentősége is megnőtt, az így befolyt forrásokat megújuló energiához kapcsolódó beruházásokra, zöld közlekedésre, környezetbarát fejlesztésekre fordítják – írta Varga.

A kötvénykibocsátás főszervezői a BNP Paribas, Citi, Erste Group, J.P. Morgan és az OTP Bank pénzintézetek voltak. Az EUR Zöld Kötvényből befolyt összeget a kibocsátó a központi költségvetés egyes zöld kiadásainak finanszírozására és refinanszírozására fogja fordítani a szuverén zöld kötvény keretprogramjával összhangban.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!