KSH: Az építőipari és az ipari termelés volumene is nőtt szeptemberben

2022. november 14. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól – azaz a hétvégék és ünnepnapok alakulásából adódó eltérésektől – megtisztítva 11,6 százalékkal nőtt – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az augusztusinál 1,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében nőtt a termelés volumene. A legnagyobb ugrás a villamos berendezések gyártásában jelentkezett, ahol a KSH 47,4 százalékos emelkedést mért. 2021 szeptemberéhez viszonyítva

  • a feldolgozóipar termelése 11,5,
  • az energiaiparé 7,4,
  • a bányászaté pedig 1,0 százalékkal nőtt.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 31,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 36, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 29 százalékkal nőtt. A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása 21,5 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszeripar termelése 1,4 százalékkal bővült, elsősorban a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően, miközben a hazai eladások mérséklődtek.

Az ipari export volumene 13,3 százalékkal nagyobb volt, mint a tavalyi hasonló időszaké.

  • A járműgyártás kivitele 32,9,
  • a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 21,5 százalékkal emelkedett,
  • míg a villamosberendezések kivitele 62,4 százalékkal,
  • a gyógyszerexport 13,4,
  • az élelmiszereké 2,6 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit.

Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal nőtt, míg a feldolgozóiparé 3,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

  • A járműipar belföldi eladásai 17,4,
  • a gépiparé 58,4,
  • a villamosberendezéseké pedig 21,0 százalékkal nőtt.

A számítógépek belföldi értékesítése 17,6 százalékkal, az élelmiszeriparé 4,1 százalékkal visszaesett.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 19,7 százalékkal nagyobb volt a tavaly szeptemberinél. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 21,3 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány szeptember végén 20,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a belföldi rendelések 0,5 százalékkal csökkentek, az export rendelésállomány 22,2 százalékkal nőtt.

Az év első kilenc hónapjában az ipari termelés 6,7 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci és a 40 százalékot képviselő hazai eladások volumene egyaránt 7,9 százalékkal emelkedett.

Az építőipar is nőtt, bár egyes elemei visszaestek

Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 1,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 3,3 százalékkal emelkedett, míg az egyéb építményeké 0,5 százalékkal csökkent.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,2 százalékkal nagyobb volt az augusztusinál.

A megkötött új szerződések mértéke 20,9 százalékkal visszaesett a 2021. szeptemberi bázishoz képest. Az épületek építésére kötött szerződéseké 5,8 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 8,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 15,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 3,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 7,5, az egyéb építmények építésében 8,2 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 13,1 százalékkal emelkedett.

Az év első kilenc hónapjában az építőipari termelés 4,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

A harmadik negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben hasonló mértékben (28,0 és 27,7 százalékkal), az egyéb építmények építése vonatkozásában 22,1 százalékkal nőttek az árak a 2021 harmadik negyedévihez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta.

Az építőipar árai 5,2 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!