Míg Magyarországon tovább nőtt, addig Csehországban csökkent az infláció

2022. november 10. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Októberben 15,1 százalékra esett vissza az éves infláció a közeli Csehországban a szeptemberi 18 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában. Az MTI híre szerint a drágulás ütemének lassulása jóval nagyobb, mint amit az elemzők vártak, akik néhány tized százalékpontnyi fékezésre számítottak. Az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Magyarországon éppen szerdán tették közzé a friss inflációs adatokat, amelyek rekordmagas drágulást mutattak: 21,1 százalék volt az infláció az egy évvel korábbi értékhez képest. Míg Magyarországon az előző hónaphoz képest átlagosan 2 százalékot emelkedtek az árak, addig Csehországban 1,4 százalékkal csökkentek.

A cseh árszínvonal alakulását októberben leginkább a helyi kormányzati intézkedések, azaz a lakossági áramfogyasztásra kifizetett állami támogatások befolyásolták – mutatott rá a statisztikai hivatal. A kormány takarékossági intézkedéseinek köszönhetően 2020 decembere óta most először csökkent havi összehasonlításban az áram ára – jegyezte meg Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

A villanyáram ára októberben évi 38,2 százalékkal, havi összehasonlításban pedig 53,9 százalékkal csökkent Csehországban. A földgáz ára októberben 2,7 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. Novembertől Csehországban is ársapkát vezetnek be a lakossági áramra és gázra, de ez az inflációs adatokban még nem látszik.

Éves összevetésben a húsfélék 26,6 százalékkal, a cukor 54,3 százalékkal, a vaj 27 százalékkal, a csirkehús 2,7 százalékkal, míg a zöldség 9,4 százalékkal drágultak októberben. A ruházati cikkek 3,6 százalékkal, a cipők, csizmák pedig 4,5 százalékkal kerültek többe októberben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!