392 forint körül van egy dollár, az euró is 400 forint alatt

2022. november 10. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután négykor egy amerikai dollár 392 forint körül mozog, ami nagyon alacsonynak számít, az euró ugyanekkor 398 forint a Google Finance adatai szerint. A dollár azért is lehet ilyen olcsó, mert közzétették az Egyesült Államokban az októberi inflációs adatot: az inflációs főmutató 7,7 százalékra mérséklődött éves szinten az előző havi 8,2 százalék után, írja a Portfolio.

Az Egyesült Államokban az éves infláció már hónapok óta csökken, de ebben a hónapban még az elemzők előzetes várakozásainál is alacsonyabb volt.

Az energia- és élelmiszerárak nélkül számolt éves emelkedés 6,3 százalék volt, ami elmarad az előző havi 6,5 százalékos éves emelkedéstől. Az októberi árak 0,4 százalékkal haladták meg a szeptemberieket. Ez nem jelent semmilyen lassulást a szeptemberi havi bázison mért inflációhoz képest, de nem is gyorsult.

Ezek a pozitív változások látszódhatnak meg a dollár változásán is.

A Portfolio szerint a reakció azért lehet ilyen gyors, mert az amerikai jegybank (Fed) az inflációtól teszi függővé a kamatemelés mértékét. A mérséklődő infláció pedig azt jelenti: a közeljövőben valószínűleg nem fogják emelni az alapkamatot.

Legutóbb hétfőn írtunk arról, hogy egy euró ára 400 forint alá ment, akkor a dollár 401 forint körül mozgott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!