Még drágább lesz a temetkezés az energiaárak miatt

2022. október 30. – 07:32

Másolás

Vágólapra másolva

Januártól még drágább lesz temetkezni, ennek oka pedig az energiaárak emelkedése, mondta a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete.

Az egyesület vezetője szerint a januári drágulásról a hamvasztóüzemek döntöttek a gázárak emelkedése miatt. Az még nincs meg, pontosan mekkora lesz a drágulás, erről decemberben egyezhetnek meg, de az egyesület szerint ez sem a temetkezési vállalkozók döntése lesz, mert ők is csak közvetítőként vesznek részt ebben, hiszen hamvasztást a hozzátartozók közvetlenül nem rendelhetnek.

A KSH szeptemberi adatai szerint egy koporsós temetés átlagosan 336 ezer forintba került, hamvasztásnál 239 ezerbe. 2018 szeptemberében ugyanezért 223 ezer, illetve 161 ezer forintot kellett fizetni, tehát négy év alatt csaknem több mint 40 százalékkal emelkedtek az árak.

Vidéken a temetkezések csaknem 60 százaléka még koporsós, de a városokban körülbelül 80 százalékuk urnás. Az országban tizenhét krematórium működik, köztük több magántulajdonú.

Az árfolyamhatásokat a piac nem annyira érzi meg, mert a temetéshez szükséges kellékek zöme belföldön készül. Koporsókat exportálnak is, a behozatal inkább az urnákra jellemző.

A szakegyesület szerint a temetkezési vállalkozások régóta stabil, évente 30 milliárd forint körüli forgalmat hoznak, ez pedig csak a drágulások miatt emelkedhet, nem pedig a temetések száma miatt – a koronavírus-járvány enyhülésével ugyanis kevesebb a temetés is. A járvány előtt körülbelül 130 ezer temetés volt egy évben, idén is körülbelül ennyi lehet az év végéig. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!