Europol: Drámai mértékben megugrott a bankautomaták robbantásos kifosztásainak száma

2022. október 23. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

„Drámai mértékben” megnőtt a bankautomaták kifosztásának száma Európában, a robbantásos módszer vált az eszközök felnyitásának és kirablásának „divatos módjává”, írja az MTI az Europol alapján.

Az Europol szóvivője, Claire Georges arról beszélt, hogy az uniós szervezet a nemzeti bűnüldöző szervek együttműködésének segítségével a bankjegykiadó automaták robbantással történő kirablásának növekvő tendenciáját állapította meg számos európai országban. Köztük főként Németországban, Dél-Európa több országában és a balti államokban.

A pénzautomaták robbantásos kifosztására nemzetközi szinten működő, kifejezetten erre szakosodott bűnszervezetek követik el. A bűnözők egyre gyakrabban használnak rendkívül nagy erejű robbanóanyagokat, amelyek akár az épületek összeomlását is előidézhetik, illetve ártatlan emberek halálát okozhatják – fogalmazott Georges.

A német rendőrség tavaly 287 ilyen esetet regisztrált, egy évvel korábban 268-at, de további növekedésre számítanak. A holland rendőrség az év első kilenc hónapjában a pénzkiadó automaták esetében annyi robbantásos kifosztást regisztrált, amennyit az egész előző évben. Az Europol illetékes szóvivője hozzátette, annak ellenére növekedett a holland esetek száma, hogy egyre kevesebb ilyen automatát üzemeltetnek az országban.

Az Europol egy korábbi tanulmányában a pénzautomaták „fizikai rongálásos” kifosztása eseteinek csökkentésére „a bűnözők zsákmányának megrongálását” javasolta rablási kísérlet esetén, ami – véleményük szerint – csökkenti az ilyen típusú bűncselekmények elkövetése iránti kedvet.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!