Több száz multi üzletel úgy Oroszországban, mintha mi sem történt volna

2022. október 11. – 08:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Térképre tette a Szabad Európa azt a több száz multicéget, amelyek az Ukrajna elleni háború megindítása ellenére is maradtak Oroszországban. A lap a Yale Egyetem nyílt adatbázisa alapján azt írja, hogy az Oroszországot sújtó nyugati szankciók ellenére többen úgy folytatják orosz üzleteiket, mintha mi sem történt volna.

Köztük van az amerikai Goldman Sachs bank, a közösségi pénzgyűjtésen kereső Patreon, az üzemanyagkártyákkal foglalkozó Fleetcor, az egészségügyi információs szolgáltatásokból élő IQVIA, a Coursera oktatási platform, a TGI Friday’s étteremlánc vagy Forever Living Products MLM-alapú kozmetikumcég.

A Szabad Európa cikke hat magyar cég sorol fel, ezek:

  • a Mol-csoport olajvállalat,
  • a Richter gyógyszercég,
  • a Herendi porceláncég,
  • a Sanatmetal gyógyászati implantátumokat gyártó cég.

A lap kereste a magyar vállalatokat, hogy megtudják, miért döntöttek a szokásos üzletmenet fenntartása mellett, de egyedül a Richtertől érkezett válasz. A gyógyszercég azt írta, hogy az oroszországi értékesítés felfüggesztése „ellentétes lenne” az egész gyógyszeripar küldetésével, amely az emberi egészséget védi világszerte”.

Ahogy arról korábban írtunk, a Mol-csoport a második negyedévben 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) és 372,8 milliárd újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” üzleti eredményt ért el.

Frissítés 10.02-kor: Cikkünk megjelenése után hivatalos közleményt küldött a Zwack Unicum Nyrt., amelyben azt írták, hogy a cég a háború kitörése óta megszüntette az üzleti kapcsolatait Oroszországgal. „A 230 éves Zwack Unicum a békéért elkötelezett, korszakokon átívelő családi vállalatként elítéli az erőszak és az agresszió valamennyi formáját, együttérez az Ukrajnában elesett áldozatok hozzátartozóival és reménykedik a háború mihamarabbi befejezésében” – írták.

Frissítés 18:11-kor: Cikkünk korábbi változatában a listán szerepelt a Rába futómű-és alvázgyár is. A cég azonban szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében azt írta: „Határozottan visszautasítjuk, hogy cégcsoportunk bármely tagja is üzleti kapcsolatban áll, illetve állt volna Oroszországgal a fegyveres konfliktus kirobbanását követően”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!