Putyin szóvivője: Ez legalább ellensúlyozza a káoszt, amit az amerikaiak okoztak

2022. október 9. – 15:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az OPEC-en belül felelősségteljes pozíciót elfoglaló országok kiegyensúlyozott, átgondolt és tervszerű munkája ellensúlyozza az Egyesült Államok lépéseit” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének kibővített tagsága (OPEC+) szombaton a kőolajkitermelés csökkentéséről döntött.

„Ez legalább ellensúlyozza a káoszt, amit az amerikaiak okoztak”

– tette hozzá Peszkov a Reuters beszámolója szerint.

Az OPEC+ döntése újabb jele annak, hogy a Biden-kormányzat nem ért szót az OPEC vezető államának számító Szaúd-Arábia vezetésével, a kőolaj-kitermelés visszafogása ugyanis kétséget kizáróan sérti az Egyesült Államok érdekeit. Egyrészt azért, mert a Biden-kormányzat a közelgő választások előtt szerette volna megakadályozni az üzemanyagárak újabb elszállását, márpedig a kőolaj-kitermelés csökkentése éppen ilyen hatást gyakorol majd az amerikai piacra. Másrészt pedig valamelyest javít Oroszország helyzetén, hiszen ha kevesebb a kőolaj a piacon, nehezebb lesz tartani az Oroszország ellen bevezetett olajpiaci szankciókat is.

Az amerikai kormány lobbizott is a kitermelés korlátozása ellen, de nem értek el sikert. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szombaton ennek megfelelően „haszontalannak és ostobának” nevezte az OPEC+ döntését.

Peszkov szerint az amerikaiak elvesztették a hidegvérüket az OPEC+ döntése miatt, ez látszik abból is, hogy – az oroszok szerint – az USA megpróbálja manipulálni a kőolajpiaci árakat azzal, hogy saját tartalékaiból dob a piacra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!