Hernádi: A válságintézkedések 60-70%-át a Mol finanszírozta

2022. október 6. – 20:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A benzinárstop a Molnak kerül sok pénzbe [nem a kormánynak], azért fogalmazzunk egyértelműen” – mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a XXI. Század Intézet interjújában. Hernádi hozzátette:

„60-70 százalékát a bejelentett intézkedéseknek a Mol finanszírozza, és ehhez jött hozzá még a benzinárstop is.”

Arról is beszélt, hogy „vannak elmulasztott feladataink” az energiával kapcsolatban, például konkrétan az, hogy „hogyan gazdálkodunk azzal az energiával, amink van”.

„Amikor én valamit mesterségesen nagyon olcsón adok, azzal az emberek nem fognak takarékoskodni. Meg lehet nézni, hogy hogyan alakult a fogyasztás Magyarországon üzemanyagban, és hogyan alakult azokban az országokban, ahol a magas árat kellett kifizetni az üzemanyagért. Ott csökkent

– kritizálta az árstopot Hernádi, aki kifejtette, a csökkenéssel egyrészt „nem lesz benzinhiány, másrészt felmerül, hogy mivel tudnék még takarékoskodni. Például üljek-e egyedül egy autóban?”

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy pusztán a véletlennek volt köszönhető, hogy volt elég üzemanyag Magyarországon, és „nem kellett komolyabb korlátozásokat életbe léptetni". Hernádi szerint jelenleg „Európában nagyon komoly a probléma” az energetikai szektorban.

A vezérigazgató szerint az Északi Áramlatnál történt szabotázs (a svéd hatóságok szerint például bizonyított robbantás) okozza jelenleg a legnagyobb problémát. Hernádi kifejtette, Európának új energiaforrásokat kell keresnie, de ez nem lesz sem könnyű, sem olcsó. Ráadásul úgy gondolja, Közép-Európa nem tudna szerinte leválni az orosz földgázról, vagy legalábbis az a finomítók átalakítása miatt százmilliókba kerülne Magyarországon.

„A jövő évi fűtésünk attól függ, hogy ezen a télen mennyit használunk el a betárolt földgázból. Nem tudunk behozni Európába annyi földgázt, mint amennyire Európának szüksége van”

– tette még hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!