3 eurós minimumdíjat vezet be Franciaország a könyvek kiszállítására, hogy visszaszorítsák az Amazont

2022. szeptember 23. – 17:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minimum 3 eurós kiszállítási díjat vezet be Franciaország a 35 euró alatti könyvrendelések kiszállítására, hogy csökkentse az Amazonhoz hasonló óriások versenyelőnyét a független könyvesboltokkal szemben – írja a Reutersre hivatkozva a Guardian. Egy 2014-es törvény eddig is tiltotta az ingyenes kiszállítást, de az Amazon és a hozzá hasonló cégek ezt eddig egy 1 centes (4 forint) díj felszámolásával játszották ki.

Ezt a kiskaput zárták be egy 2021. decemberi törvénnyel, amelynek értelmében ezentúl lesz egy minimum kiszállítási díj. A francia kormány most döntött arról, hogy ez a következő időszakban 3 euró lesz. A kisebb könyvesboltok általában 7 eurót szoktak elkérni a kiszállításért, szerintük ennyi ennek a reális költsége.

A francia könyvesboltok azért élték túl az Amazon megjelenését a piacon, mert egy 1981-es törvény miatt újonnan megjelent könyveket nem lehet a listaár alatt árulni. Más országokban az Amazon szinte minden könyvre kedvezményt ad, ezzel versenyelőnybe kerül a kis könyvesboltokkal szemben, akik közül rengeteg csődbe ment az utóbbi időben.

A 35 euró feletti vásárlásokra továbbra is lehet 1 centes kiszállítási díjat felszámolni. A most bejelentett döntésre a két oldal különbözően reagált, így:

  • az Amazon szerint ezzel rosszul járnak azok a vidéki vevők, akiknek a közelében nincsen könyvesbolt,
  • a kis könyvesboltok szerint ez a döntés ugyan segít nekik az életben maradáshoz, de a 3 eurós díj túl alacsony, és nem fedezi például a francia posta kiszállítási költségeit.

Az Amazon működésével számos probléma van, a cég az Egyesült Államokban nagyon rosszul bánik a munkavállalóival, Európában pedig nem tartják be a kereskedelmi szabályokat, és gyakran visszaélnek erőfölényükkel a piacon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!